4 ton voor jongerencultuur Utrecht

4 ton voor jongerencultuur Utrecht
4 ton voor jongerencultuur Utrecht
Foto: flickr

Elf Utrechtse culturele instellingen die jongerencultuur aanbieden krijgen in totaal 4 ton extra in 2023. Vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is eind 2022 €14,6 miljoen vrijgemaakt voor jongerencultuur in gemeenten. Daarop heeft Utrecht culturele instellingen, die al aan jongerenprogrammering doen, uitgedaagd om plannen in te dienen om aanspraak te maken op dit extra budget.

Wethouder Eva Oosters van Cultuur: “Jongeren hebben in de coronaperiode veel moeten missen op cultureel vlak. En dat terwijl cultuur juist ontzettend belangrijk is voor ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en het algeheel welzijn. Deze impuls is dus niet alleen hartstikke welkom, maar hard nodig”.

Het doel is om in 2023 kunstzinnige en creatieve mogelijkheden voor jongeren te versterken. De partijen zijn uitgedaagd om met plannen te komen die zich richten op een diverse groep jongeren die nu nog drempels ervaren als het aankomt op cultuurdeelname. De nadruk lag in de plannen daarom op aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. Niet alleen voor wat betreft makers, maar ook wat betreft publiek. De Nijverheid, Freedom City, Kunstbende, La Cassette, Landhuis Oud Amelisweerd, Slow Fashion, Studio Figur, Unchain The Tigers, VechtclubXL, Vocal Statements en Zuilens Fanfare Orkest zijn de instellingen die geld ontvangen.

Het extra budget is vrijgemaakt door OCW in het kader van herstel, vernieuwing en groei na corona. De doelgroep is jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar. De plannen zijn beoordeeld door de afdeling Culturele Zaken van de gemeente. De beoordeling vond plaats op basis van creatieve deelname en groei, zakelijk en organisatorisch plan en ontmoeting en samenwerking. Er waren in totaal 51 plannen ingediend met een totaalbedrag van ruim €2,3 miljoen.

Cookieinstellingen