Berlijnplein: 250 Woningen voor HKU-studenten en starters

Foto: Rianne den Balvert

Met de bouw van ‘Home of the Artists’  (HOTA) komen nabij het Berlijnplein 250 woningen voor HKU-studenten en woonstarters. In HOTA komen ‘artiesten in wording’ vlak naast de Cultuur-as van Leidsche Rijn te wonen.

In de atelierwoningen langs de Vilniusdijk zullen de studenten hun kunst aan de omgeving tonen. In de punt van het gebouw komt De BOEG, een ontmoetingsruimte voor de bewoners bedacht door studenten. De studenten bedenken zelf de programmering, er komt ruimte voor bijvoorbeeld een wasbar, filmcafé, studieruimte of keuken en eethoek. Verder ontmoeten de bewoners elkaar in de studentenhuizen en in het groene binnentuin. Bijvoorbeeld aan dé Langste Tafel van Utrecht die er wordt neergezet.

HOTA wordt een creatieve gemeenschap, zegt wethouder Eerenberg van Ruimtelijke Ordening, die bijdraagt aan het culturele leven op de toekomstige Cultuur-as: ‘De bewoners krijgen De Vrijstaat en RAUM als buren. Later volgt nog het Berlijnplein waar vijftig culturele organisaties zich in kunnen huisvesten. Daarmee is Leidsche Rijn Centrum het bruisende tweede stadshart van Utrecht.”

De bouw start eind 2023, maar het bouwterrein trekt al aandacht. Dat is te danken aan het kunstwerk van Tessa van Vuren. Tessa is net afgestudeerd aan de HKU. Na een selectie werd ze uitverkozen om dit kunstwerk maken: “Ik kreeg alle vrijheid. Er moest een opvallend kunstwerk komen dat ook weergeeft wat er straks op dit zichtbare plekje in Utrecht gaat gebeuren. Daarom heb ik een vrolijke kunstenaarsgemeenschap getekend, die ook nog eens samenwerkt. Dat is ook de kern van het nieuwe woonconcept dat er komt. Als kunstenaar floreer je op een betaalbare plek om te wonen, te werken, andere kunstenaars te ontmoeten, elkaar te inspireren én te exposeren.”

HOTA is een samenwerking tussen HKU, SSH, Gemeente Utrecht en Cazas Wonen. Bouwbedrijven Bébouw Midreth en G&S Bouw, beide onderdeel van VolkerWessels, hebben opdracht gekregen voor de realisatie van het gebouw dat is ontworpen door KCAP en Studio Nuy en van Noort.

Reacties

Cookieinstellingen