Schurft bij patienten van St. Antonius ziekenhuis

Foto: MB

In het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn zijn jonge kinderen besmet geraakt met schurft. Dat meldt RTL Nieuws, na met drie moeders te hebben gesproken.

De kinderen werden afgelopen zomer in het St. Antonius Ziekenhuis opgenomen op de ‘moeder-baby-unit’ en kregen daarna last van de huidaandoening. Schurft wordt veroorzaakt door schurftmijten die in de huid eitjes leggen. Dat geeft vooral ’s nachts sterke jeuk. De aandoening is ongevaarlijk, maar wel besmettelijk.

Het St. Antonius Ziekenhuis zegt hierover: “Het klopt dat we aan het einde van de zomer bij een patiënt in ons ziekenhuis schurft hebben vastgesteld. We hebben toen in overleg met de GGD de geldende en gebruikelijke procedures in gang gezet om te onderzoeken of het al langer in huis aanwezig was. Ook zijn direct maatregelen in gang gezet om verspreiding te voorkomen en mogelijk betrokken patiënten te informeren.”

Communicatie

De communicatie naar de ouders van de kinderen verliep volgens de betrokkenen niet vlekkeloos. Zo zeggen moeders van de kinderen er eerst via andere moeders over te hebben vernomen, geen brief te hebben ontvangen van het ziekenhuis en erg laat een diagnose of zelfs een verkeerde diagnose te hebben gekregen. De juiste diagnose kwam van een ander ziekenhuis.
Ook klagen ze over de bereikbaarheid van de medewerkers met wie ze willen spreken, die beloven terug te bellen maar dat niet doen.

Een moeder zegt zware gevolgen te ondervinden aan het voorval. Kleding, beddengoed en handdoeken moeten telkens opnieuw gewassen worden en lichamelijk contact in het gezin is moeilijk geworden. Ze zegt haar andere kind niet meer te durven knuffelen, uit angst haar te besmetten.
Uitbraken van schurft in ziekenhuizen komen vaker voor. Vorig jaar in Emmen en in 2018 in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag.

 

Bron: RTL nieuws

 

Cookieinstellingen