Voedselbos Rijnvliet open

Foto: Dirk Verwoerd

Middenin de eetbare wijk Rijnvliet opende wethouder Linda Voortman (Groen) vandaag het voedselbos met zogenoemd boomkroonpad. Vanaf het pad wordt het straks voor iedereen mogelijk om fruit te plukken.

Rijnvliet is een eetbare woonbuurt met een centraal voedselbos. De openbare ruimte is gebaseerd op het voedselbosprincipe: overal komen eetbare planten, struiken en bomen. Dit idee kwam van bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaalkathedraal. De gemeente verwerkte het idee in de plannen.

“Ik ben trots op deze groene toevoeging aan onze stad”, zegt Voortman. “Meer groen is belangrijk voor onze gezondheid en draagt bij aan een beter klimaat. Dit is de spreekwoordelijke kers op de taart waar kinderen van het naastgelegen Kindcentrum Rijnvliet bovendien veel gaan leren over de natuur.”

Kinderen van Kindcentrum Rijnvliet zullen veel in het voedselbos te vinden zijn. Het eetbare bos maakt namelijk deel uit van het projectonderwijs. Al vanaf het begin betrok de gemeente het kindcentrum bij de inrichting van het voedselbos. Leerlingen kunnen hier spelen, de natuur ervaren en erover leren. Er is onder meer een fruitdoolhof met allemaal eetbaar groen, een buitenleslokaal met zonnewijzer en waterspeelplek waar ze leren over de loop van rivieren.

Boomkroonpad en kunstwerk ‘Dichter bij de boom’

Kunstenaar Anouk Vogel heeft het voedselbos met een 4 meter hoge loopburg op een unieke wijze voor iedereen bereikbaar gemaakt. Het kunstwerk genaamd ‘Dichter bij de boom’ is een lusvormige loopbrug tussen de verschillende lagen van het voedselbos. Het zogenoemde boomkroonpad is een architectonisch kunstwerk waarmee Vogel het landschap dichter bij de mens wil brengen. De loopbrug met het kunstwerk verbindt het kindcentrum met de buurt en de groene omgeving. De wandelaar plukt hier straks de vruchten en beleeft de seizoenen. Het voedselbos zal de komende jaren steeds groener kleuren.

 

Cookieinstellingen