In Rijnenburg komen woningen én energielandschap vanaf 2035

Foto: MB

In Rijnenburg komen woningen én een energielandschap vanaf 2035. Dat is het compromis van de twee grote partijen in de nieuwe coalitie, D66 en GroenLinks. In de polder Rijnenburg, langs de A12, verrijzen dan 25.000 woningen en een energielandschap.

Klein Rijnenburg

Hiermee kiest de coalitie het scenario Klein Rijnenburg uit de drie mogelijke ontwikkelingen die voorgesteld waren februari jl.
Klein Rijnenburg is zodanig een compromis dat er zowel woningbouw komt, 25.000 woningen, als zonnepanelen en een ‘maximaal mogelijk aantal windmolens’. Ook een tramverbinding naar Utrecht en voorzieningen voor sport en recreatie staan op de planning.

Van puur een energielandschap is deze coalitie nu afgestapt, wel is er reeds een voorschot genomen dat Klein Rijnenburg mogelijk in de toekomst kan uitgroeien tot een Groot Rijnenburg.

D66

Vlak voor de verkiezingen in maart dit jaar stonden GroenLinks en D66 ondanks de toen geldende afspraken lijnrecht tegenover elkaar: GroenLinks wilde geen woningbouw, maar D66 kondigde aan dit toen al wel te willen. D66 werd door GroenLinks toentertijd aan de afspraken gehouden, maar heeft nu met steun van de kleinere partijen woningbouw weten af te dwingen. De nieuwe coalitie bestaat naast GroenLinks en D66 uit PvdA, ChristenUnie en Student & Starter.

Huur

Het is zeer waarschijnlijk dat de woningbouw in Rijnenburg voor een deel zal bestaan uit huurwoningen. De gemeente streeft ernaar om bij nieuwbouwprojecten 40 procent sociale huurwoningen, 35 procent woningen middenhuur en betaalbare koopwoningen, en 25 procent in het duurdere segment te realiseren

 

Drie mogelijke ontwikkelingen voor polder Rijnenburg

Cookieinstellingen