Eerste stap naar nieuw gebouw aan Pratumplaats voor mensen met zorg

Foto: GroenWest

Aan de Pratumplaats in Leidsche Rijn, waar ook de moskee en het Brouwerij Maximus zijn gevestigd. kunnen in het najaar van 2021 mensen komen wonen met een ondersteuningsvraag. Op 3 december vond de eerste bouwhandeling plaats voor de bouw van het nieuwe woonzorggebouw dat daar wordt gerealiseerd.

Zelfstandig wonen is niet voor iedereen haalbaar. Daarom groeit de vraag naar (flexibele) tussenvormen van wonen en zorg, zoals een woongroep en woningen met een gezamenlijke ruimte. Met de ontwikkeling van de woningen aan de Pratumplaats wordt beantwoord aan die groeiende vraag.

Reinaerde

Mensen met een ondersteuningsvraag krijgen in het nieuwe gebouw ondersteuning en zorg van Reinaerde. Het doel voor de bewoners is om te groeien naar een zo prettig en zelfstandig mogelijk leven. Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Dit project vind ik heel bijzonder, omdat deze woonomgeving mensen kracht en zelfvertrouwen geeft. Het is een mooi voorbeeld van de manier waarop wij in Utrecht variatie brengen in de woningenvoorraad: niet alleen maar flats of huizen, maar in onze stad is ook ruimte voor dit soort woonvormen. Daar mogen we als stad trots op zijn.”

PratumPlaatsPlus

In het woonzorggebouw komen 25 tweekamerappartementen. Ook zijn er twee algemene ruimten waar de bewoners gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen. Het ontwerp is flexibel zodat het geschikt is voor verschillende mensen met diverse ondersteunings- en/of zorgvragen. De gemeente Utrecht schreef in 2018 een selectie uit voor de ontwikkeling van deze maatschappelijke kavel. HEVO, woningcorporatie GroenWest en zorgorganisatie Reinaerde hebben intensief samengewerkt om deze ontwikkeling vorm te geven. Het plan is eind 2018 door de gemeente geselecteerd. De partijen werken nauw samen met elkaar om het woonzorgconcept ‘PratumPlaatsPlus’ te realiseren.

Cookieinstellingen