100 dagen minder plastic: kun jij het?

Foto: PDP

De gemeente Utrecht wil in Terwijde een project starten waarbij mensen worden uitgedaagd 100 dagen hun plastic goed te scheiden en als het even meezit hun plasticgebruik te verminderen.

Als je een oranje kliko hebt of je afval naar de ondergrondse container brengt, kun je al meedoen. De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld. Het project heet PlastiCircle en is een initiatief van de Europese Unie. Twintig Europese organisaties, waaronder de gemeente Utrecht, zetten zich in om de manier waarop we met plastic omgaan te verbeteren voor het milieu en de economie. Het einddoel is om plastic verpakkingsafval te recyclen tot waardevolle producten. De steden Valencia (Spanje), Alba Iulia (Roemenie) en Utrecht voeren hiervoor ieder een eigen experiment uit.

86% minder restafval

In 2050 wil Utrecht als stad helemaal circulair zijn. Daar past deze PlastiCircle Challenge naadloos in. De challenge is geïnspireerd door de eerdere proef 100-100-100 Afvalvrij. Die proef heeft laten zien dat het mogelijk is om veel minder afval te produceren. In 100 dagen is het de 100 deelnemers gelukt om 86minder restafval te produceren dan het gemiddelde in de gemeente Utrecht.

888 gram plastic per week

Een gemiddeld huishouden in Nederland gooit 888 gram plastic afval per week weg. Hiervan wordt ongeveer 400 gram gescheiden ingeleverd. Kan het nog beter dan deze 45%? Misschien wel 100%? Utrecht is op zoek naar huishoudens in Terwijde die mee willen doen aan deze uitdaging. Van jong tot oud. Van een eenpersoonshuishouden tot een groot gezin. Tijdens deze 100 dagen word je als deelnemer ondersteund op een online platform, waar je opdrachten uitvoert, deelneemt aan discussies, tips kunt uitwisselen en elkaar kunt motiveren. Het projectteam geeft advies, beantwoordt vragen of speelt vragen door naar deskundigen.

Lijkt het je wat? Hier vind je meer info en kun je je aanmelden: https://plasticircle.100-100-100.nl/

 

Cookieinstellingen