Utrechtse katholieke kerken halen geld op voor sloppenwijk Brazilië 

Foto: Vastenactie

In de komende Vastentijd (22 februari – 9 april) halen de katholieke kerken in Utrecht geld op voor de wederopbouw van een sloppenwijk in Brazilië. Een van de zusters die bij de parochie van De Meern en Vleuten werkt, komt uit Brazilië.

Lúcia Schnekemberg is zeer actief betrokken bij de parochie Licht van Christus: “Ik ben in 1964 geboren in Manoel Ribas-Paraná. Daar ben ik bij de zusters ingetreden in 1983. In mijn land zijn de zusters hard aan het werk met scholen, catechese, armenzorg, crèches en in Leme leiden ze een bejaardenhuis.”

De wederopbouw wordt gedaan onder leiding van de zusters van de heilige Maria Magdalena Postel. Die zusters zijn al 30 jaar in de regio actief met sociale projecten. Alto da Gloria in het plaatsje Leme is een extreem arme wijk met veel drugscriminaliteit en prostitutie. De huizen zijn bouwvallig, de daken lekken, de afvoer stokt en toiletten en douches zijn krakkemikkig of afwezig. De wijk is daardoor gevaarlijk geworden, vooral voor kinderen die er wonen.

Zuster Lúcia: “Samen met vrijwilligers worden er capoeira, handwerk, opvang en scholing gegeven. De capoeira is een bekende Braziliaanse dans. Het geeft afleiding en de kinderen leren erdoor zich aan regels te houden. Daarmee krijgt hun zelfbeeld een oppepper.
Ik heb zelf zeven jaar in Leme gewoond en gewerkt. Het is een snelgroeiende stad. Er komen veel mensen op af, vaak uit het arme noordoosten van Brazilië waar veel droogte is. Zij zijn op zoek naar werk op de plantages. Er zijn grote plantages van sinaasappels, katoen en suikerriet. ’s Morgens om vijf uur is het al druk in de buitenwijken. Er rijden grote vrachtwagens met halfopen dak af en aan om mannen en vrouwen op te halen die op de plantages gaan werken. We noemen hen bóia-fria’s, dat betekent ‘koud eten’, wat slaat op de lunch die ze meenemen om ’s middags onder een boom op te eten.”

Het ingezamelde geld is bestemd voor het kopen van bouwmaterialen en sanitair. De bewoners doen de renovatie zelf. De kerken in Nederland en de zusters in Brazilië helpen gratis mee.

De parochies Sint Martinus (Utrecht), H. Gerardus Majella parochie (Lombok) en Licht van Christus (Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn) houden deze actie. De vastenactie vermeerdert elke euro met 50%: dus elke 10 euro wordt 15 euro. Zie link voor donaties. Vastenactie_2023_A5_Voorkant – PLUS-Achterkant_MARTINUSQR_v1

Informatiebijeenkomsten:

Deborah Sloot:

  • 26 februari Mariakerk in De Meern, 9.30 uur
  • 26 februari Willibrordkerk in Vleuten, 11.00 uur

Zuster Lúcia:

  • 5 maart in de Catharinakathedraal 10.30 uur en 12.30 uur
  • 12 maart Gerardus Majellakerk 10.00 uur tijdens koffiedrinken
  • 19 maart Raphaelkerk 10.30 uur
  • 26 maart Dominicuskerk 10.00 uur

 

 

Reacties

Cookieinstellingen