Markiezeneik Amelisweerd genomineerd voor Europese Boom van het Jaar

Foto: Rob Huibers

De Markiezeneik in Amelisweerd is genomineerd voor de titel Europese Boom van het Jaar. De boom won afgelopen oktober met een overmacht van 36.700 stemmen de nationale verkiezing tot Boom van het Jaar 2022. Een recordaantal.

De eik is 30 meter hoog en staat sinds 1800 op het landgoed Amelisweerd. De winnende eik staat in het bos waar zo’n 800 bomen gekapt dreigen te worden door de verbreding van de A27. De boom is dan ook het symbool geworden van het verzet tegen deze verbreding.

De IJsselsteiner Ton Cornelissen heeft de campagne op zich genomen om de eik te promoten. Vorig jaar knoopte hij bij Theehuis Rhijnauwen een praatje aan met voorbijgangers om hen erop te wijzen dat de eik meedong naar de titel. De huldiging met een plaquette vindt as woensdag plaats in aanwezigheid van de Utrechtse wethouder Linda Voortman. Verkeersminister Mark Harbers is wel uitgenodigd maar heeft niet toegezegd, dat bericht het AD/UN.

Je kunt hier stemmen voor Europese Boom van het Jaar https://www.treeoftheyear.org/nl/vote/the-marquis’-oak

Reacties

Cookieinstellingen