Onderhoud Thematervelden bij Haarrijnse Plas

Foto: Gemeente Utrecht

De Thematervelden zijn ongeveer 35 hectare groot en verbinden het Maximapark, Haarzuilens en het Groene Hart met elkaar. De Thematervelden bestaan onder andere uit graslanden, sloten en vakken met bosplantsoen. De gemeente gaat in twee fases onderhoud doen aan het bosplantsoen: van 9 januari tot 4 maart 2023 en van 16 oktober tot 16 december 2023.

De gemeente: “Het onderhoud dat we doen bestaat uit: snoeien en kappen, bomen ringen en broeihopen maken. Zo zorgen we ervoor dat verschillende planten en dieren hier ook in de toekomst kunnen groeien en leven. Daarnaast zorgen we dat het wandelgebied veilig is voor wandelaars. In de Thematervelden snoeien we bomen en struiken, maken we wandelpaden vrij en verwijderen we snelgroeiende planten die andere soorten verdringen. Ook dunnen we het parkbos uit in de Thematervelden. Dat betekent dat we verschillende bomen snoeien of kappen.”

De bomen die zeker gekapt gaan worden zijn:  5 essen, 2 gladde iepen, 1 Italiaanse populier, 4 populieren, 7 schietwilgen.

“We snoeien, kappen en ringen verschillende bomen verspreid over de Thematervelden. Bij de keuze hebben we rekening gehouden met veiligheid, de waarde voor dieren en de toekomstverwachting van de bomen. We kunnen vooraf niet alle bomen aangeven die we snoeien, kappen of ringen. De grotere, beeldbepalende bomen kunnen we wel vooraf aangeven. Dit zijn bomen met een doorsnede van 15 cm of meer.”

 

Reacties

Cookieinstellingen