Nieuwe expositieruimte in Castellum Hoge Woerd

Foto: RDN

Castellum Hoge Woerd krijgt zijn lang verwachte Houtkamer. Op woensdag 14 december is in aanwezigheid van de wethouder Erfgoed Rachel Streefland de kamer met houten objecten geopend.

In de Houtkamer worden de verschillende soorten hout, hun eigenschappen en gebruiksmogelijkheden getoond. De voorwerpen of de delen van voorwerpen zijn de afgelopen decennia gevonden in de regio. Zoals een hoekpaal van de Romeinse wachttoren en de timmermanskist die in de kajuit van de De Meern 1 stond.

Afkaderingen van de limesweg, moerasbrugdelen, stutpalen vertellen het verhaal van het geploeter van de Romeinen in de Nederlandse Rijndelta. Houtexpert Silke Lange is betrokken geweest bij het onderzoek van de vondsten over de afgelopen jaren: “De vondst die mij persoonlijk na aan het hart ligt, is een stuk kademuur. Ik had een monster gekregen en nadat alle modder en vuil eraf was, bleek er een inscriptie in te staan: de letters van het werkploeg die aan de kade gebouwd had.”

Ook gebruiksvoorwerpen als een luizenkam en een tabula (een schrijfblokje) zijn te bewonderen. Deze laatste krijgt de Houtkamer te leen van het provinciaal depot. Net zoals een deel van een persoonlijk wijnvat waarop waarachtig de naam van een bekende Romein te lezen valt, namelijk keizer Caligula.

Pronkstuk van de Houtkamer is een unieke geschutspijl met ijzeren punt, in 2019 gevonden aan de overkant van de toenmalige rivier. Waarschijnlijk is deze afgevuurd vanuit het fort met een ballista (een soort katapult op een statief), waarvan in de nieuwe expo een reconstructie wordt getoond. De werking ervan wordt met behulp van een videogame tot leven gebracht.

Op zondag 18 december wordt de expositieruimte geopend voor het publiek. Dat wordt gevierd met een dag vol workshops en rondleidingen. Zie www.museumhogewoerd.nl/houtfeest.

Reacties

Cookieinstellingen