Betaald parkeren in heel Utrecht: even serieus. (Deel 1)

Foto: Pixabay

Als de plannen van het stadsbestuur doorgaan, zal er vanaf 2023 in elke straat van Utrecht betaald moeten worden om te parkeren. Wat zijn de feiten? Door de redactie

Begin 2023 komt er van het stadsbestuur een voorstel over hoe het proces aangepakt en gepland gaat worden. In de zomer zal de gemeenteraad zich over dit voorstel buigen.
Overal betaald parkeren gaat geld opbrengen voor de gemeentekas. De beoogde 4,7 miljoen euro in 2023 gaat stijgen naar 19.2 miljoen in 2026. Dat geld kan gebruikt gaan worden voor mobiliteitsmaatregelen, de openbare ruimte en groen, zegt het stadsbestuur.

Het opheffen van de betaalgrens zal een verlichting betekenen voor de bewoners van de wijken die aan die grens wonen. Daar wordt overlast ervaren door grote parkeerdruk, onder andere omdat bezoekers en bewoners van elders bij hen in de straat gratis gaan parkeren.

Utrechters hebben niets over de invoer van het betaald parkeren te zeggen, uitgezonderd in welke wijken de invoer als eerste ingaat. Er kan dus niet echt van medezeggenschap gesproken worden. Het heeft zelfs eerder iets weg van een verdeel- en heersprincipe, omdat de wijken tegen elkaar lijken te mogen opboksen.
Ondanks de beknotte inspraak, hebben bewoners toch een petitie opgestart tegen het beleid https://petities.nl/petitions/voorkom-volledig-betaald-parkeren-in-utrecht?locale=nl&embedded_webview=true

 

 

Cookieinstellingen