Ridderhofstad Den Ham: wie wil nou niet even binnenkijken?

Foto: Bram Vreugdenhil

De presentatie van de digitale reconstructie van Den Ham was aanleiding om eenmalig de massieve deuren te openen van de gerestaureerde ridderhofstad in Vleuten. Een tweetal acteurs en een celliste brachten vervlogen tijden tot leven in de enige overeind staande donjon van onze regio.

Op zondag 16 oktober mochten een aantal gelukkigen, genodigden en/of leden van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn, in groepjes de toren beklimmen. De restauratie heeft drie jaar in beslag genomen -twee jaar stond de toren in steigers- en is zonder twijfel een omvangrijke klus geweest. Zo goed als ‘alles’, zegt eigenaar Bas Kennis, is aangepakt. Van het voegwerk buiten, het koperen koepeltje en het vaandel dat opnieuw verguld is tot het leggen van middeleeuwse tegels en de herbouw van secreten. Een aantal van deze laatste zijn teruggekomen in oorspronkelijke staat, aangesloten aan het riool weliswaar, maar opgebouwd uit oude kloostermoppen. Authentieke middeleeuwse tegeltjes in de toenmalig geldende modekleuren zwart en geel hebben grijze plavuizen vervangen.

Een goede isolatie en vloerverwarming zijn aangelegd om het kasteel te verwarmen. Maar wie let er op vloerverwarming als op elke verdieping een open haard brandt? Kennis heette de bezoekers afgelopen zondag welkom door eigenhandig een vuurtje te stoken en koffie aan te bieden uit een vintage espressomachine. Tijdens de presentatie van de reconstructie, door Theo Pronk van De Verborgen stad, werden digitale beelden getoond van hoe de ridderhofstad er in de 17e eeuw uit heeft gezien. Een echte ‘ouderwetse’ maquette ervan staat in de hal; deze stamt uit 1985 en is gemaakt door Vleutenaar Gedo Voorn, de eerste van velen die hij zou maken, aldus Voorn.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen