Kasteel Den Ham in 5D herbouwd

Foto: Stichting Verborgen stad

Ooit was de eeuwenoude Hamtoren onderdeel van een volwaardig kasteel. Met het project DenHam5D is Kasteel Den Ham nu herbouwd. In Virtual Reality wel te verstaan. Dankzij nieuwste technologie kun je 360° rondkijken bij het kasteel zoals dat er tijdens de hoogtijdagen in de zeventiende eeuw uit zag. Alsof je in een tijdmachine stapt.

Iedere dag zien duizenden treinreizigers de opvallende Hamtoren langs het spoor voorbij komen. Deze is in bezit van Bløf-pianist Bas Kennis. Na een jarenlange restauratie van de toren was een digitale reconstructie van het kasteel voor hem de volgende stap. Dit werd gezamenlijk opgepakt door de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn en Stichting Verborgen Stad. Die laatste ontwikkelde een soort google streetview van het verleden, waarmee je ter plekke of online rondkijkt in de geschiedenis. Daarbij leer je over wat je ziet en ontmoet je de bewoners van vroeger.

“In de geschiedenis van Den Ham komen kleurrijke figuren langs. Zoals ridder Johan van Wanroy Utenham. Hij was telg uit het geslacht dat al eeuwen op Den Ham woonde”, aldus Bas Kennis. Utenham’s titel werd via moeders kant betwist. Hij was bovendien als fervent katholiek een luis in de pels van de Calvinisten. Hij liet een groot drieluik vol heiligen schilderen waarop hijzelf met zijn gezin Maria aanbidt. Het stond in zijn slotkapel die ook als katholieke schuilkerk diende. Dit drieluik wordt nu voor de gelegenheid tentoongesteld in Museum Catharijneconvent.

DenHam5D verwijst naar de digitale koppeling van ruimte (3D) aan tijd (4D) en informatie (5D). Dit is de nieuwste manier om erfgoed en geschiedenis toegankelijk te maken. De Provincie Utrecht telde ooit meer dan 150 kastelen. Veel hiervan zijn verdwenen of verbouwd. Wellicht is de reconstructie van Den Ham de eerste van velen.

De reconstructie is gemaakt door Per Bos van Zock Design. Tijdens het onderzoek hiervoor werd samengewerkt met specialisten op het gebied van Utrechtse kastelen.

Het project is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van onder andere het Broederschap Vleuten, het KF Heinfonds, Elise Mathilde Fonds, Wijkinitiatieven Fonds van de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht.

Ter plekke kijken, download de app Canals5D. Of ga online direct naar Canals5d.nl

Cookieinstellingen