Eetbaar wild groen bij Resto vanHarte afgelopen vrijdag. Over wat je kunt vinden in de wijk

Foto: RDN

Eetbaar wild groen was het thema van Resto vanHarte op vrijdag 7 oktober in Buurtcentrum Bij de Buren in Parkwijk. Voor 7 euro stonden er drie gangen op het menu plus een wildplukwandeling.

De gasten komen uit verschillende wijken van Utrecht: uit Leidsche Rijn, Lombok, Kanaleneiland, zelfs uit Voordorp. Sommigen komen in groepjes, ze kennen elkaar van andere locaties waar low-budgetdiners worden aangeboden. Anderen komen alleen en schuiven aan tafel aan.
Ramzi woont in Lombok en komt elke week naar Parkwijk. Zijn moeder woont in de wijk. “Mensen komen voor de gezelligheid of voor het eten. Je hoeft dan thuis niet te koken. Elke avond van de week kun je ergens anders in Utrecht terecht voor een maaltijd. Op zaterdag is er zelfs een lunch in Overvecht. Maar bij Resto vanHarte wordt er het lekkerst gekookt.”

Na het voorgerecht, een pompoensoep, neemt wijkbewoonster Toos Poels de gasten mee op een kleine wandeling. Poels laat zien welke eetbare planten en bloemen er vlak buiten de voordeur groeien en vertelt hoe je deze herkennen kunt. Poels: “Ik ben al ruim 40 jaar geïnteresseerd in planten en bloemen. Daardoor weet ik veel planten te herkennen en weet wat je ermee kunt. Ik neem altijd wel iets mee van buiten, zoals noten of een kruid.”
Op de Eerste Oosterparklaan staan de eerste notenbomen al: hazelaars. Op de hoek staat een walnotenboom en een tamme kastanje. En in de berm naast de busbaan vindt Poels duizendblad (voor in de stoofschotel), paardenbloemblad (salade) en cichorei (waar koffie van gemaakt wordt en waarvan de blauwe bloem in de salade kan). Ook raketsla groeit er in het wild. Een bezoekster vraagt hoe het zit met vervuiling door honden. Poels zegt dat je de blaadjes eventueel kunt wassen met kokend water.

De ‘oogst’ wordt bij terugkomst verwerkt in het hoofdgerecht: kip met groenten en aardappels uit de oven en een salade. Als toetje is er een appel/gembermuffin gebakken door chefkok Aziz bijgestaan door een enthousiast vrijwilligersteam. Jolanda Panis organiseert de maaltijden: ‘’Vandaag is de kok vroeg begonnen, om half drie stond hij al in de keuken. Resto vanHarte is sinds 2019 actief in Leidsche Rijn. Dat was niet lang voor corona uitbrak, toen zijn we overgestapt op afhalen. We zijn hier elke vrijdag en op de dinsdag in Kanaleneiland.”

De volgende Resto vanHarte is op vrijdag 14 oktober in Leidsche Rijn Centrum bij Indekerngezond. Wijkbewoner en kenner van Leidsche Rijn Evalien van ’t Veen zal de ontstaansgeschiedenis van Leidsche Rijn schetsen en bespreekt wat je als wijkbewoner zelf kunt betekenen in je wijk. Reserveren kan via https://reserveren.restovanharte.nl/of via 0900 900 3030 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur).

 

Cookieinstellingen