Verkiezing Boom van het Jaar: bedreigde boom Amelisweerd staat op kop

Foto: SBNL Natuurfonds

SBNL Natuurfonds houdt sinds 2018 de verkiezing Boom van het Jaar. Alle Nederlandse bomen kunnen meedoen en per provincie wordt er een genomineerd. Voor de provincie Utrecht is dat dit jaar een markiezeneik die sinds 1800 in Amelisweerd staat.

‘Hier sta ik dan. Met mijn voeten in de rivierklei van de Kromme Rijn. Al meer dan 200 jaar. Inmiddels ben ik ruim 30 meter hoog en heb ik een omtrek van meer dan vier meter. Rond het jaar 1800 aangeplant op het landgoed Amelisweerd door markies Henri Maximilien de St. Simon,’ aldus de eik.

Met het aantal stemmen gaat het goed; de eik loopt ruim op kop met 14182 voorkeursstemmen. Dat komt natuurlijk omdat de boom dreigt te worden gekapt als de verbreding van de A27 doorgaat.

‘..En nu dreig ik zelf gekapt te worden. Mocht de verbreding doorgaan, dan moeten er nog meer bomen gekapt gaan worden dan bij de aanleg [van de snelweg] in 1982. Wel zo’n 800, waaronder veel leeftijdsgenoten. Maar zolang ik hier sta, doe ik mee aan het verzet tegen deze onzalige bomenkap.’

De Boom van het Jaar verkiezing draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing in 2023.

Vanaf 5 september tot 17 oktober (12.00 uur) kan gestemd worden. Let op: Vanaf 10 oktober is de stemmenstand geheim, maar ook dan kan er natuurlijk nog steeds gestemd worden.

Reacties

Cookieinstellingen