Meer deelvervoer in Utrecht: wel minder Tier-scooters

Foto: RDN

In 2030 moeten Utrechters deelvervoer vanzelfsprekender vinden dan het bezit van een eigen auto. Nu al heeft zo’n 30% van de Utrechters geen eigen auto en is de stad nationaal kampioen deelauto’s. Dit schrijft wethouder Van Hooijdonk in haar aanpak deelvervoer:

Utrecht wil in stappen toe groeien naar een stadsbreed aanbod van deelvervoer. De gemeente behoudt de regie over plaatsing van deelvervoersmiddelen in de openbare ruimte. Zo voorkomen we overlast doordat elektrische deelfietsen en – bromfietsen niet lukraak in de stad geparkeerd worden.

In de aanpak staat onder meer:

  • De gemeente ontwikkelt buurt- en wijkhubs: centrale locaties waar omwonenden en bezoekers verschillende vormen van vervoer kunnen vinden, waaronder deelvervoer. We onderzoeken op welke plekken in de stad hubs met deelvervoer een toegevoegde waarde hebben en starten pilots. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe deelmobiliteit bij kan dragen aan het verminderen van vervoersarmoede. Dit jaar opent een hub bij het Krachtstation in Kanaleneiland en bij station Vaartsche Rijn.
  • Utrechters die ergens wonen waar betaald parkeren wordt ingevoerd krijgen een aanbod om over te stappen op deelvervoer. Daarnaast onderzoeken we hoe we inwoners op verandermomenten (verhuizing, nieuwe baan, rijbewijs, etc.) een aanbod kunnen doen.
  • Ook wordt de concessie van de elektrische deelbakfiets, die het relatief goed doet, met een jaar verlengd.

Geen deelbromfietsen, meer elektrische fietsen

De vergunning voor deelbromfietsen wordt nu niet verlengd. In vergelijking met de elektrische deelfiets zien we niet genoeg toegevoegde waarde van de elektrische deelbromfiets voor alléén de gemeente Utrecht. Gebruikers rijden ongeveer 3,7 kilometer met een bromfiets, net zoveel als met de fiets. Ook gebruiken ze beide voertuigen even lang. Daarbij zien we dat de elektrische deelfiets gemakkelijker te plaatsen is in de stad, omdat deze in de bestaande fietsenrekken passen. De gemeente is in gesprek met regionale partners over de mogelijkheden voor regionaal deelvervoer.
Het aantal deelbromfietsen in de stad zal tot eind november geleidelijk afnemen. Gebruikers worden door de aanbieder via de gebruikte app geïnformeerd.

Het aantal elektrische deelfietsen in de stad verhogen we van 500 naar 1000. Gebruikers kunnen ritten met deze fietsen op meer plekken in de stad starten en afsluiten. De elektrische deelfiets kan nu ook in de binnenstad geparkeerd worden.

 

Reacties

Cookieinstellingen