Opening Aurelius College in Vleuterweide

Foto: Aurelius College

Het Aurelius College heeft een ‘10-14 concept’ waarmee een soepele overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs wordt beoogd. Afgelopen augustus ging de eerste groep met 12- tot 14-jarigen van start. Zij combineren de eerste twee brugjaren van de middelbare school. Later komt daar ook de groep van 10-12-jarigen bij. Uiteindelijk groeit het Aurelius door naar drie stamgroepen.

Met het jenaplanonderwijs als vertrekpunt en inspiratie wordt leren op het Aurelius afgestemd op de persoonlijke ontwikkelingsfase, tempo en behoefte van leerlingen. Een mooie vertaling van de missie van scholengroep PCOU Willibrord: voor iedere leerling de beste ontwikkelkansen. Zo groeien leerlingen toe naar het moment dat duidelijk is op welk onderwijsniveau zij het beste uitgedaagd worden, hun kwaliteiten zich het beste ontwikkelen en op welke school zij zich thuis voelen. Daarna stromen ze door naar de derde klas van een volgende middelbare school. De aanpak sluit volledig aan bij het advies van de Onderwijsraad: later selecteren en beter differentiëren. Bovendien draagt de werkwijze bij aan het bevorderen van kansengelijkheid, een ander speerpunt van de scholengroep.

Aurelius College is gehuisvest in het gebouw van Zonnewereld in Vleuterweide en krijgt straks ook een eigen vleugel in de nieuwbouw van Zonnewereld. Met het oog op de Open Dagen in Utrecht in het najaar nodigen we iedereen uit een kijkje te gaan nemen, de sfeer te proeven en kennis te maken met het concept en het enthousiaste team.

Een feestelijke stemming heerste bij alle betrokkenen op donderdag 15 september tijdens de viering van de start van het Aurelius College. Bij de opening waren alle direct betrokkenen uitgenodigd, zoals de leerlingen, de ouders en collega’s van het Amadeus en Zonnewereld.
In haar speech benoemde Fawzia Nasrullah (voorzitter college van bestuur) het grote belang van dit soort vernieuwende onderwijsconcepten voor kinderen in deze leeftijdscategorie. De kinderen zongen onder de bezielende leiding van coördinator en stamgroepleider Kiki Verheyen een prachtig lied met dans waar menigeen een traan van moest laten. Als schoolleider stond Coen de Hoop stil bij het doorzettingsvermogen, de grote betrokkenheid en inzet van vele collega’s gedurende het gehele traject en de bijzondere samenwerking tussen het Amadeus Lyceum en Jenaplanschool Zonnewereld.

Reacties

Cookieinstellingen