Expositie compostkleding; een natuurlijke en duurzame toekomst voor onze kleding

Foto: Lisette Oorschot

Rode textielverf gemaakt van schimmels of een lingeriesetje ontworpen met vezels uit de bananenplant. Vanaf 16 juni 2022 is in Steede Hoge Woerd de expositie ‘Compostkleding’ te zien. Op deze expositie laat Utrecht Natuurlijk samen met acht kunstenaars, ondernemers en wetenschappers zien hoe kleding als grondstof dient voor je moestuin en de moestuin als grondstof voor je kleding kan dienen. Door Lisette Oorschot

In de gratis expositie komen mode, geschiedenis en voedsel samen en wordt duidelijk hoe het op het gebied van kleding ook anders kan: vriendelijker voor natuur en mens. Ontdek hoe textiel zich sinds de Romeinse tijd heeft ontwikkeld, wat de consequenties zijn van fast-fashion en hoe kleding, net als voedsel, lokaal geproduceerd kan worden en na gebruik gewoon weer in de aarde kan vergaan. Zo komen twee tegenovergestelde werelden, kleding en compost, bij elkaar.

Inspiratiebron en kunstenaars

De Romeinen vormen voor de expositie een belangrijke inspiratiebron. Kledingresten van deze historische stadsgenoten zijn bijna niet terug te vinden. Kleding werd namelijk gemaakt met natuurlijke, lokaal geproduceerde materialen die na gebruik gewoon weer ‘oplosten’ in de grond. In de geest van deze voorouders hebben de kunstenaars Marijke Bongers, Ilse Kremer, Marije Dijkstra, Loes Pennings, Dasha Tsapenko, Thomas Bruins en Jan Coolen zich voor hun werken laten inspireren door de natuur, de tuin en de geschiedenis. Zij worden allemaal gedreven door de wens om de huidige kledingindustrie duurzamer te maken. Onze huidige omgang met kleding heeft namelijk geleid tot een van de meest milieuverwoestende industrieën ter wereld.

Oplossing voor milieuvervuilende kledingindustrie

De oplossing zit voor een deel dicht bij ons: bij de planten, in de aarde onder onze voeten en in de onzichtbare schimmels en bacteriën om ons heen. De ontwerpers laten met hun frisse blik zien dat de kleding modern, kleurrijk en aantrekkelijk kan zijn. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht laten zien hoever ze zijn in het ontwikkelen van natuurlijk afbreekbare stoffen die we in de toekomst in de kledingindustrie toe kunnen passen. Met deze samenwerking van kunstenaars, ondernemers en wetenschappers wordt kleding en de moestuin tot een nieuwe visie op mode en textiel verwoven. 

Ontdek in de expositie ‘Compostkleding’ hoe textiel gemaakt kan worden uit planten, welke verfstoffen je uit de natuur kunt halen en laat je inspireren door zelf ook aan de slag te gaan. Het project sluit aan bij het streven van Utrecht naar een circulaire samenleving in 2050. De gratis expositie is te bezoeken t/m 22 oktober op Steede Hoge Woerd in Castellum Hoge Woerd. 

Reacties

Cookieinstellingen