Herinrichting kruispunten Zandweg en Rijksstraatweg met de Europaweg: brug wordt vervangen

Foto: Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht richt de kruispunten Zandweg en Rijksstraatweg met de Europaweg opnieuw in. Nadat de plannen zijn goedgekeurd, is de Loobrug uitgebreider onderzocht. De gemeente kondigt het onderstaande aan.

Uit onderzoek blijkt dat we de Loobrug moeten vervangen. Hierdoor voeren we de geplande werkzaamheden verspreid in twee fases uit. Samen met de provincie Utrecht en de gemeente Woerden werken we de komende jaren aan de doorfietsroute Utrecht-Woerden. Als onderdeel van deze route passen we het kruispunt Zandweg-Europaweg aan. Op verzoek van de omgeving zouden we ook het kruispunt Rijksstraatweg-Europaweg en de verbinding op de brug tussen deze twee kruispunten aanpassen. Hiervoor hebben wij de staat van de brug onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt nu dat we de brug moeten vervangen, omdat de brug in te slechte staat is.
Daarvoor is nu apart een nieuw project gestart. De verwachting is dat er binnen twee jaar een nieuwe brug staat. Een brug met zowel een voetgangers- als fietsverbinding aan de westzijde van de Europaweg. We knippen het werk nu op in twee delen. Het eerste deel is het aanpassen van de kruising Zandweg-Europaweg om fietsers en voetgangers veiliger de Europaweg over te laten steken. Het tweede deel van de werkzaamheden op de kruising Rijksstraatweg-Europaweg voeren we pas uit als we de brug vervangen, zodat we de inrichting in één keer goed doen.

Het gaat hierbij om de volgende aanpassingen:

Eerste deel
• Op de Zandweg maken we een nieuwe voetgangersoversteek om de Europaweg over te steken.
• Op de Europaweg maken we meer ruimte tussen de rijstroken voor overstekende fietsers op de Zandweg.

Tweede deel
• We verlagen de maximale snelheid tussen de drempels op de Europaweg tussen de Zandweg en Rijksstraatweg van 50km/u naar
30km/u.
• De aanwezige drempels en plateaus passen we aan op het 30km/u-principe.
• We versmallen de rijbaan op de Europaweg tussen de Zandweg en Rijksstraatweg.
• We maken een nieuwe looproute op de bestaande brug op de Europaweg tussen de Zandweg en Rijksstraatweg.
• De oversteek op de Rijksstraatweg verplaatsen we meer op de helling van de brug. Hierdoor ziet aankomend verkeer overstekende fietsers en voetgangers eerder aankomen.

In juni starten we met de werkzaamheden op het kruispunt Zandweg-Europaweg. De werkzaamheden kondigen wij uiterlijk twee weken van tevoren ter plekke aan met bouwborden. De vervanging van de brug en de overige werkzaamheden voeren we naar verwachting uit
binnen twee jaar. Hiervan houden we u op de hoogte.

Cookieinstellingen