Voetafdrukken achterlaten bij herinneringsbomen ter ere van Utrecht 900 jaar stadsrechten

Foto: Gem. Utrecht

Ter ere van 900 jaar Utrecht zijn er begin 2022 in alle 10 de wijken herinneringsbomen aangeplant. Alle Utrechters kunnen meewerken aan dit project door hun voetafdruk achter te laten bij een boom. Zo ook in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Door Lisette Oorschot

Op de Jan Wolkerssingel in Leidsche Rijn en op het Burchtplein in Vleuten-De Meern komt een kunstwerk van Annabel Schouten. In smalle, betonnen tegels rondom de boom komen dan voetafdrukken van de inwoners. Samen vormen de voetstappen een soort jaarringen rond de lindebomen. Net zoals de boom elk jaar een ring aan houtcellen groeit, zal het werk de komende jaren ook in ringen van voetstappen meegroeien. De voetafdrukken worden gemaakt op de dag dat het kunstwerk wordt gepresenteerd. Voor Leidsche Rijn is dat 11 juni en voor Vleuten-De Meern is dat 3 juli.

De Verbindingsboom

Kunstenares Annabel Schouten maakte de kunstwerken bij de bomen. Haar ontwerp ‘ de Verbindingsboom’ is gekozen uit meerdere inzendingen na een open oproep en de presentatie van drie schetsonderwerpen. Schouten (1999) komt zelf ook uit Utrecht en werkt als kunstenaar op het grensvlak van muziek, beeldende kunst, performance en landschapsontwerp. In 2021 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht voor de opleiding ‘Muziek en Performance’. Haar ontwerp is gekozen omdat het volgens de gemeente een sterke symbolische waarde toevoegt aan de bomen als ‘verbindingsbomen’ in de verschillende wijken in Utrecht.

Via Instagram laat Schouten weten: “Met het werk ‘ de Verbindingsboom’ nodig ik mensen uit om deel te maken van een plek, in fysieke vorm, door hun voetafdruk rond de boom achter te laten. Hun aanwezigheid wordt ingeprent met het landschap en symboliseert de tijd die ze daar hebben doorgebracht of dat nog steeds doen. Je kan om welke reden dan ook meedoen met de beweging.”

Met de kunstwerken hoopt ze ook dat de herinneringsbomen bijzondere, groene en toegankelijke plekken worden. Waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Een plek om terug te blikken en vooruit te kijken. Om verhalen te delen en herinneringen te maken.

Aanmelden kan voor 30 mei. Meer informatie en het aanmelden kunt u vinden op de website: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/vrije-tijd/kunst-en-cultuur/kunst-in-de-openbare-ruimte/kunstopdracht-herinneringsbomen-utrecht-900/

Reacties

Cookieinstellingen