Torenpleinkerk viert feestelijk jubileum

Foto: Lisette Oorschot

In het weekend van 24 – 26 april vierde de Torenpleinkerk feest. Het was namelijk 50 jaar geleden dat de kerk en de toren weer aan elkaar verbonden waren na een grondige restauratie. Nu het huidige gebouw na 2 jaar restaureren zo goed als klaar is, werd dit voluit gevierd. Door Lisette Oorschot 

Het jubileumweekend werd afgelopen vrijdag officieel geopend met een feestelijke bijeenkomst voor diverse genodigden. Onder andere sprak wethouder Linda Voortman de kerk toe over het mooie werk dat is verricht. Oorspronkelijk zou het jubileum in december 2021 plaatsvinden, maar in verband met de coronamaatregelen kon dat toen niet doorgaan.
Zaterdag was er een Open Huis van de Torenpleinkerk dat veel bezoekers trok, waaronder de oudere gemeenteleden. Voor velen was dit één van de eerste keren dat ze elkaar na corona eindelijk in de kerk konden ontmoeten en zij vonden het weerzien dan ook ontroerend. Zondagmorgen vrolijkte het kerkkoor de dienst op en in de avond werd het feest afgesloten met een gezongen avondgebed in de sfeer van Taize, met de nieuwe dirigent Samuel Reid Navarro. 

Historie

Dorpsbarbier en nauw betrokken Vleutenaar, Ad van Zoeren, hield presentaties over de geschiedenis van de Torenpleinkerk. Of beter gezegd de Oude Willibrordkerk, zoals de kerk oorspronkelijk heette. Inderdaad gewijd aan de heilige Willibrord, de eerste bisschop van Utrecht, die de christelijke godsdienst in Nederland vestigde. Door middel van afbeeldingen van oude schilderijen, plattegronden en foto’s kwam de historie van de Torenpleinkerk voorbij tot aan hoe de kerk nu bestaat. 

Veranderingen

In de loop van de jaren hebben zich grote veranderingen voorgedaan in de protestante Torenpleinkerk. Bij de restauratie is speciaal aandacht uitgegaan naar de kinderen. Het interieur van de kerk is na de restauratie opnieuw ingericht en grondig aangepakt. Zo is de preekstoel verplaatst naar het midden van de kerk, waardoor de preekstoel weer richting het oosten gericht staat. De richting van Jeruzalem en Jezus, de opgaande zon van de gerechtigheid.
De avondmaalstafel is ook naar het midden verplaatst. De avondmaalstafel heeft 12 hoeken en 12 poten in de vorm van een Andreaskruis die de 12 discipelen van Jezus moeten weergeven. Bovendien is het doopvont naar kerkelijk gebruik weer naar de ingang van de kerk geplaatst.
Het pronkstuk van de kerk is het goudkleurige Bätz-orgel. Bij de vorige restauratie had het orgel te weinig aandacht gekregen, maar dat is nu ruimschoots goedgemaakt. Dankzij subsidie van de provincie is het door orgelbouwer van Rossum gerestaureerd en zijn de mooie, prachtige klanken van het Bätz- orgel weer te horen. 

Jubileumboek 

Ter ere van 50 jaar Torenpleinkerk is een speciaal jubileumboek gepresenteerd genaamd “Een huis van levende stenen”. Een aantal oudere gemeenteleden is hierbij geïnterviewd en aan hen is het boek geschonken. 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen