Gemeente onderzoekt locaties voor tijdelijke woningen, eventueel in Leidsche Rijn

Foto: Gem. Utrecht

De gemeente onderzoekt een tweede serie locaties voor tijdelijke woningen, eventueel in Leidsche Rijn. Eerder zijn al in Hoograven tijdelijke wooneenheden gebouwd. Deze tweede serie biedt ruimte aan 450 tot 1100 woningen, mogelijk in de wijken Leidsche Rijn, Noord-West, Oost, Overvecht of Zuid. De kansrijke locaties worden komende maanden onderzocht op uitvoerbaarheid.

Gezien de grote woningbehoefte zullen de tijdelijke woningen op korte termijn voorzien in een dak boven het hoofd aan gescheiden mensen, studenten, of vluchtelingen uit bijvoorbeeld Oekraïne. De inschatting is dat er jaarlijks in Utrecht zo’n 700 tot 1050 tijdelijke woningen nodig zijn voor de periode 2022 tot 2025, naast de al geplande nieuwbouw.

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling): “In juli van vorig jaar hebben we de Taskforce ingericht om versneld tijdelijke woningen te realiseren. Het is essentieel dat we zo snel al na de eerste locaties nu al een tweede serie locaties en panden hebben kunnen vinden die ruimte biedt aan 450 tot 1100 woningen. Bovenop de 300 tot 550 woningen die op het BEFU-terrein en de Pagelaan worden gerealiseerd, maakt dit dat we in totaal zicht hebben op het realiseren van 750 tot 1650 woningen. Hiermee hebben we de basis gelegd voor de realisatie van een substantieel aantal tijdelijke woningen.”

De locaties die de gemeente op het oog heeft zijn:

De Wetering (200-400 tijdelijke woningen in combinatie met een tijdelijk economisch programma voor een periode van 10 tot 15 jaar), gelegen op bedrijventerrein Wetering Zuid tegenover The Wall.

Voorn (25-75 tijdelijke woningen voor een periode van 10 jaar), gelegen aan de Strijlandweg, nabij de KPN centrale.

Tussen de Rails (150-250 tijdelijke (jongeren)huisvesting voor een periode van 10 jaar) gelegen in de driehoek tussen de twee sporen en de snelweg A27 bij Lunetten.

P+R Overvecht (100-250 woningen voor een periode van 15 jaar) gelegen naast station Overvecht (waarbij de P+R functie behouden blijft).

Archimedeslaan 16 (75-125 tijdelijke woonunits op het voorterrein van het bestaande gebouw Archimedeslaan 16), gelegen in Rijnsweerd en vlakbij Utrecht Science Park.

Amsterdamsestraatweg 239A (12-16 tijdelijke woningen met een mix van maatschappelijke functies voor de buurt, cultuur en kleinschalig gemengd wonen).

Komende maanden worden de locaties verder onderzocht op uitvoerbaarheid. Per locatie vergt dit nadere uitwerking van onder andere ruimtelijk-stedenbouwkundige inpassing, milieueisen, financiële uitvoerbaarheid, benodigde procedures en afstemming met de omgeving. Bij positieve uitkomst wordt samen met de buurtbewoners bekeken hoe de locaties verder tot ontwikkeling gebracht kunnen worden.

Cookieinstellingen