Drie mogelijke ontwikkelingen voor polder Rijnenburg

Foto: MB

Gemeente Utrecht heeft drie mogelijke ontwikkelingen voor polder Rijnenburg tussen De Meern en IJsselstein bekend gemaakt. De gemeente heeft de verschillende scenario’s laten uitwerken door twee bureaus. Die hebben een ontwerpstudie uitgevoerd die is voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente benadrukt dat het een eerste stap in het proces is. De drie modellen heetten: Groen Rijnenburg, Klein Rijnenburg en Groot Rijnenburg.

Groen Rijnenburg

Bij het plan ‘Groen Rijnenburg’ wordt ervan uitgegaan dat er een energielandschap (windmolens, zonnevelden) aangelegd is of gaat worden. Er wordt geen woningbouw of werkgelegenheid gerealiseerd, dit geeft ruimte voor andere functies zoals groen en sport. Er wordt voor openbaar vervoer en auto zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur. Wel wordt een basisnetwerk van fietsroutes toegevoegd.

Klein Rijnenburg

Ook het model ‘Klein Rijnenburg’ gaat uit van een energielandschap, maar wel met tot 25.000 woningen en een tramlijn (lightrail) naar het centrum Utrecht. Het gebied ten noorden van de Ringkade wordt niet verstedelijkt. In dit model worden in het zuidelijke deel van de polder woningen gebouwd en zo’n 12.500 arbeidsplaatsen gerealiseerd. Ter hoogte van de Galecopperzoom in Nieuwegein komt de lightrailverbinding het gebied binnen en vanaf het noorden een bus- of trambaan. Klein Rijnenburg kan mogelijk later uitgroeien tot Groot Rijnenburg. Het moet een groene stadswijk worden die niet wordt gedomineerd door autoverkeer. Daarom is ook een compleet netwerk voor de (elektrische) fiets in dit scenario meegenomen.

Groot Rijnenburg

Het derde model is Groot Rijnenburg. In dit scenario wordt de hele polder gebruikt om te bouwen en komen er 33.500 woningen en 16.500 arbeidsplaatsen. Het openbaar vervoer, wandelen, fietsen en rijden is in dit model vergelijkbaar met ‘Klein Rijnenburg’. De tramverbinding heeft ook dezelfde ligging als in model Klein Rijnenburg.

Bekijk hier de volledige ontwerpstudie van PosadMaxwan en Goudappel

Cookieinstellingen