Perengaard bij Castellum Hoge Woerd is jarenlang verwaarloosd. Van Hooijdonk zegt dat het mis liep.

Foto: RDN

Het is behoorlijk misgegaan met het onderhoud van de perenboomgaard bij Castellum Hoge Woerd. Dat geeft wethouder Lot van Hooijdonk toe. Het gevolg is jarenlange verwaarlozing.

Naar aanleiding van de vragen over de slechte toestand waarin de boomgaard op Castellum Hoge Woerd verkeert, zegt wethouder van Hooijdonk dat het in de overdracht van het beheer fout ging. Zeven jaar geleden was het plan om een stichting het beheer van de gaard te laten overnemen. Dit lukte niet. Op dat moment had de gemeente, die de boomgaard heeft gekocht van de broers Goes, het stokje weer over moeten pakken. Dat heeft de gemeente niet gedaan, met als gevolg jaren verwaarlozing.

Geen verantwoordelijkheid

Anne Sasbrink, die namens de Partij voor de Dieren, de vragen aan de wethouder stelde, zegt niet te begrijpen dat het zo heeft kunnen lopen: ‘De gemeente heeft haar verantwoordelijkheid eigenlijk gewoon laten verslonzen, waardoor jarenlang niemand zich echt verantwoordelijk voelde. De gemeente was eigenaar en had dus zolang er geen vrijwillige stichting, of wat dan ook, van de grond gekomen was zelf moeten blijven beheren. Dan was de staat van de boomgaard nu misschien een stuk beter geweest.’
De staat van de perenbomen is slecht omdat de noodzakelijk jaarlijkse snoei niet heeft plaatsgevonden en de bomen niet tegen ziektes behandeld zijn. Omgevallen bomen zijn niet vervangen. Ook is de afvoer van het grondwater niet goed geregeld.

Boomgaard blijft maar..

Momenteel buigt een in het leven geroepen beheergroep zich over de conditie van de gaard. De wethouder benadrukt dat de intentie van de beheergroep is om de historische boomgaard te behouden, onzeker echter in welke vorm en grootte. Er wordt een slag om de arm gehouden, vanwege bepaalde beperkingen die nu gezien worden. Opstuwing van grondwater, asfalt in de omgeving, maar ook het erfgoed dat in de bodem ligt worden genoemd. Vooral dat dit laatste als beperking genoemd wordt is opzienbarend. Het gebied is van meet af aan geoormerkt als archeologisch erfgoed en de condities die het met zich meebrengt zijn goed bekend. Een reden te meer zou je denken om de gaard in dezelfde staat te willen houden als hij de afgelopen zestig jaar is geweest. De nieuwe beheergroep zegt de toestand van de bomen en de ondergrond te onderzoeken.

Erfstukken

De leeftijd van de perenbomen wordt ook genoemd als mogelijke hindernis voor het behoud. De bomen zijn zo’n zestig jaar oud en kunnen tachtig worden. Perenbomen staan bij telers immers bekend als erfstukken. De mate van onderhoud is hierin wel van belang. De perenbomen in de wijk De Woerd zijn even oud als die bij Castellum Hoge Woerd, maar zijn door eigenaar Goes goed onderhouden. Het  verschil is zichtbaar op de foto.

Van Hooijdonk besluit met te zeggen dat indien de leeftijd van de bomen een hindernis mocht zijn voor het behoud van de boomgaard, de bomen zullen worden vervangen.

Lees ook dit bericht:

Omgeving Castellum Hoge Woerd verwaarloosd

 

 

Reacties

Cookieinstellingen