Verwijderen 1632 bomen langs de A12 en A27 vanaf Oudenrijn

Foto: Oliva Garcia

Rijkswaterstaat verwijdert van 26 januari tot en met 12 maart 2022 zieke en dode bomen langs de snelweg A12 van knooppunt Oudenrijn tot en met knooppunt Lunetten en langs de snelweg A27 ten zuiden van knooppunt Lunetten.

De bomen die verwijderd worden, verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt. Voor de verwijderde bomen geldt een herbeplantingsplicht.

Omvang groenonderhoud

In totaal gaat het om 1632 solitaire (alleenstaande) bomen langs de snelweg A12 tussen knooppunt Oudenrijn tot en met knooppunt Lunetten en langs de snelweg A27 ten zuiden van knooppunt Lunetten. Daarnaast zijn er langs de snelweg 38 bosplantsoenen waarbij, afhankelijk van de conditie van het groen, tussen de 20% en 90% van de bomen worden verwijderd.

Werkzaamheden

De werkzaamheden starten 26 januari bij knooppunt Oudenrijn; vanaf daar wordt richting knooppunt Lunetten gewerkt. De werkzaamheden zijn voor de start van het broedseizoen, 15 maart 2022, afgerond. Bij onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. De meeste werkzaamheden vinden plaats in de avond en nacht. Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 10 minuten.

Herbeplanting

De herbeplanting van de bomen dient uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen te zijn uitgevoerd. We kiezen ervoor verschillende soorten bomen te planten om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen. Uitgangspunt is herbeplanting op locatie waar de bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt naar alternatieve locatie in de nabije omgeving gezocht. De wensen vanuit de omgeving worden hierin zo veel mogelijk meegenomen.

Essentaksterfte

Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze aandoening. De impact van de ziekte is groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast door deze ziekte. Essentaksterfte is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan veel bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

Cookieinstellingen