Gezinshuis voor kinderen aan de Waterbieslaan in De Meern

Foto: Pixabay

Gemeente Utrecht en KOOS Utrecht realiseren aan de Waterbieslaan 30-40 in Vleuten-De Meern een groot gezinshuis volgens een vernieuwend concept. Het gezinshuis is voor kinderen en jongeren tot 21 jaar die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Bij het gezinshuis komen een aantal zogenaamde ’kangoeroe-woningen’, voor jongeren die bijna de stap naar zelfstandigheid kunnen maken. Ook is er naast het gezinshuis extra ruimte voor een ondersteunend gezin.

Utrechtse kinderen groeien op in een gezin, bij voorkeur in hun eigen vertrouwde omgeving. In het eigen gezin waar dit kan, in een andere gezinsvorm wanneer dit nodig is. Dit gezinshuis wordt een plek waar kinderen en jongeren die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen, veilig kunnen opgroeien. Ze wonen onder begeleiding van een professional, de gezinshuisouder, die 24 uur per dag en 7 dagen in de week de opvoeding en verzorging voor zijn of haar rekening neemt. Soms heeft de gezinsouder zelf ook kinderen en vormen ze met elkaar een (h)echt thuis. Voor dit gezinshuis aan de Waterbieslaan werkt gemeente Utrecht samen met KOOS Utrecht, een organisatie voor specialistische jeugdhulp. De bewuste buurt is een buurt met veel (jonge) gezinnen en dit maakt dat een gezinshuis hier goed tussen past.

Uniek concept

Dit specifieke gezinshuis is niet alleen een gezinshuis, maar een compleet en vernieuwend concept, waarmee we samen het verschil willen maken voor Utrechtse kinderen en jongeren. Zo werken we aan het vernieuwen van de Utrechtse jeugdhulp én realiseren we een creatieve oplossing op de woningmarkt. Het gezinshuis werkt samen met het team van KOOS dat in wijk zit. Als de kinderen of ouders extra ondersteuning nodig hebben dan is die hulp dichtbij. Zo kunnen de hulpverleners zo goed mogelijk werken aan de terugkeer van het kind naar huis en tegelijkertijd samenwerken met ouders. Naast het gezinshuis komen zogenaamde ’kangoeroe-woningen’ waar jongeren naar kunnen uitstromen. Zo kunnen zij in de buurt doorgroeien richting zelfstandigheid. Daarnaast is er nog een ruimte beschikbaar voor een ondersteunend gezin, die het gezinshuis kan bijstaan. En dit allemaal onder één dak.

Gezinshuisouder(s) gezocht!

Tot begin april 2022 is er nog de ruimte om dit concept verder uit te werken. Belangrijkste stap hierin is het vinden van (een) gezinshuisouder(s). Iemand die warmte, geborgenheid en een veilige plek kan bieden, samen of alleen, met of zonder kinderen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om te reageren via: https://www.koosutrecht.nl/gezinshuis-vleuten/

Cookieinstellingen