Hoe gaat het met de wortelschade aan de bomen in De Meern?

Foto: MB

In De Meern is Open Dutch Fiber bezig met aanleg van glasvezel. Tijdens deze werkzaamheden zijn boomwortels beschadigd. De gemeente heeft de bomen onderzocht en het onderzoek is afgerond. Lees een eerder bericht hierover.

De gemeente laat het volgende weten:

Open Dutch Fiber legt glasvezel aan in het gebied tussen de Mauritslaan en de Laan 1954 en de Meerndijk en de Meentweg. Bij 215 bomen zijn graafwerkzaamheden uitgevoerd binnen de kroonprojectie, dus onder de boom. We hebben bomen onderzocht. Bij 15 bomen zijn stabiliteitswortels beschadigd. Bij deze bomen is een aantal trekproeven genomen, om de stabiliteit vast te kunnen stellen. 12 van deze 15 bomen bleken niet stabiel en daarom een een risico voor de omgeving. We hebben deze 12 bomen inmiddels gekapt. De overige 3 van deze 15 bomen hebben ook stabiliteitsschade. Ze zijn wel stabiel genoeg om ook bij een storm overeind te blijven.
Voor de andere 200 bomen geldt dat deze stabiel zijn. Wel kan er schade zijn aan de wortels. Dit wordt momenteel door een boomtaxateur vastgesteld.

Op basis van het taxatierapport krijgen we zicht op welke bomen we komende jaren extra in de gaten moeten houden. Ook verzorgen we ze extra als dat nodig is, zodat vitaliteit en stabiliteit gewaarborgd blijven. ODF vergoedt de kosten voor de schade, extra onderhoud en verzorging en het planten van de nieuwe bomen. 12 nieuwe bomen planten In totaal hebben we 11 papierberken aan de Dr. Ariƫnslaan en 1 Rode Esdoorn aan de Renneselaan moeten kappen. Deze gekapte bomen vervangen wij nog dit plantseizoen (november tot maart). We zoeken bij de boomkweker nieuwe bomen uit van een mooi formaat met een goede slagingskans op het aanslaan van deze bomen. Zo krijgt de straat weer een mooie uitstraling. De nieuwe bomen zullen wel iets jonger en kleiner zijn dan de bomen die zijn gekapt. Dat komt
door de beperkte ruimte om ze in te passen in de ondergrond.

Open Dutch Fiber gaat verder met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Wij hebben concrete en controleerbare afspraken met hen gemaakt om herhaling te voorkomen. Heeft u vragen over uw eigen bomen, of vermoedt u dat uw boom mogelijk schade heeft opgelopen, neem dan contact op met Annemieke van den Bogaert-Verschuur van Stadsbedrijven, via telefoonnummer 030 286 6816 of [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen