5.000 Omwonenden trekken samen op tegen windturbines in Utrecht

Foto: Pixabay

Dit laat de actiegroep Buren van Lage Weide weten in een bericht:

‘Twee inwonersgroepen (Buren van Lage Weide en Buren van Rijnenburg en Reijerscop) met elk zo’n 2.500 supporters gaan zich samen sterk maken om geen 240 meter hoge windturbines te plaatsen in de achtertuin van duizenden woningen in Utrecht.
Nu het met de plannen van het energiepark in Rijnenburg niet wil vlotten wil een meerderheid van de Gemeenteraad in Utrecht, op voorstel van het CDA, opnieuw de mogelijkheden van windturbines in Lage Weide onderzoeken.

Eerdere plannen voor windturbines in Lage Weide waren al in 2014 door een meerderheid van de Raad afgeschoten wegens gebrek aan draagvlak bij omwonenden. Turbines in Lage Weide komen namelijk op zeer korte afstand (400-450 meter) van dichtbevolkte woonwijken. De nieuwe en veel hogere turbines (tiphoogte 235 meter) zullen ernstige hinder veroorzaken en bij ongunstige wind hoorbaar zijn voor vele duizenden bewoners in de omringende wijken Zuilen, Elinkwijk, Schepenbuurt, Terwijde en Maarssen.

Opmerkelijk is dat de CDA-motie werd gesteund door partijen als D66 en PvdA die vijf jaar geleden concludeerden dat er bij omwonenden geen draagvlak was voor windturbines in Lage Weide.
Partijen richtten toen hun blik op Rijnenburg en Reijerscop. Maar ook daar is geen draagvlak voor een plan met acht windturbines en meer dan 200 hectare zonne-energie. Daar zullen de windturbines zorgen voor ernstige hinder bij omwonenden in de polders en in aangrenzende wijken van De Meern en Nieuwegein.

Bovendien blokkeren de windturbines de beoogde woningbouw van meer dan 25.000 woningen in Rijnenburg. Omwonenden en projectontwikkelaars die veel van de grond in handen hebben vormen een gezamenlijk front en geven geen medewerking aan de plannen. Dit omdat de windturbines bij ongunstige wind midden in het toekomstige woningbouwgebied 23 uur per dag zowel hoorbaar als laag frequent geluid zullen geven. Door de ontbrekende medewerking van grondeigenaren wil het niet vlotten met de plannen. Initiatiefnemers komen slechts tot drie turbines en ze hebben slechts enkele hectare voor zonne-energie.’

Reacties

Cookieinstellingen