Jaagpaden in kaart brengen in Vleuten/De Meern

Foto: Natuurkalender Leidsche Rijn

De jaag- en kerkpaden in de provincie Utrecht die vroeger werden gebruikt als snelste route tussen dorpen en gemeenschappen, moeten worden beschermd van de ondergang. Dat vindt D66-Statenlid Erwin Kamp, die er een initiatiefvoorstel over schreef. Volgens Kamp zijn de zogenoemde ‘Trage paden’ – een term die hij zelf bedacht – eeuwenoud en zijn ze van grote cultuurhistorische waarde.

Paden in kaart brengen

Ooit telde de provincie Utrecht duizenden van dit soort paden, maar waar de overgebleven routes vandaag de dag nog precies te vinden zijn, is volgens Kamp onduidelijk. “Ik heb me laten vertellen dat er de afgelopen decennia al iets van dertigduizend paden zijn verdwenen. Dat heeft een aantal redenen: ze worden niet onderhouden, ze groeien dicht, maar het heeft ook te maken met herverkaveling van land te maken.”

Met zijn voorstel wil het Statenlid dat de provincie de historische paden alsnog in kaart gaat brengen. “In bijvoorbeeld Vleuten en De Meern liggen veel weilanden en daar houdt men wat minder rekening met deze paden. Dus ik wil dat die beschermd blijven, daar oog voor hebben is belangrijk.”

Ankie van Dijk van Stichting Wandelnet onderschrijft het belang van de ‘Trage paden’ en ziet ook dat veel routes nu niet meer bestaan. “De lange lijnen die we vroeger hadden, zijn tegenwoordig vaak doorsneden door snelwegen, spoorlijnen, woonwijken en industriegebieden. Dus je moet best goed zoeken om die oude stukjes pad te herkennen; sommigen staan niet eens op de kaart.”

Ook verdwijnen veel paden omdat ze verhard worden. “Dan worden er bijvoorbeeld fietspaden van gemaakt”, legt Van Dijk uit. “Daardoor verdwijnt er een oud-cultuurhistorisch pad onder een plak asfalt. Het karakter van een pad zorgt er juist voor dat je tot rust komt en dat je je één voelt met de omgeving.”

Bron RTVUtrecht

Cookieinstellingen