Utrechtse organisaties vormen akkoord over toegankelijkheid

Foto: Gemeente Utrecht

Met dit stadsakkoord is Utrecht, samen met Den Haag, een van de eerste van de grote steden waarin partijen zich op toegankelijkheid aan elkaar verbinden. Met het stadsakkoord wordt de stad sneller en beter toegankelijk gemaakt.

Daarvoor wisselen partijen ervaring en kennis uit over wat zij doen voor inwoners met een beperking én brengen de belangenorganisaties de knelpunten in van inwoners met een beperking. Zo wordt duidelijk wat nodig is en wie wat kan doen, binnen alle vormen van toegankelijkheid. Denk aan fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid. Partijen helpen en inspireren elkaar en initiatieven in de stad worden binnen het stadsakkoord versterkt.

De partners werken er onder andere aan dat studenten met een beperking niet alleen een mooie studie afronden maar er ook mee aan het werk kunnen. Ook de talentontwikkeling van kinderen en jongeren met een beperking in de wijk wordt opgepakt, waarmee de kinderen gelijk ook vriendjes en vriendinnetjes kunnen maken. Daarnaast wordt gewerkt aan het beter toegankelijk maken van reisinformatie voor reizigers met een beperking. De partners onderzoeken hoe zij elkaar op deze onderwerpen kunnen versterken, bijvoorbeeld door alle niet-digitale informatie van de vervoerders bij elkaar te leggen.

Het stadsakkoord is onderdeel van de afspraken in de agenda ‘Utrecht voor iedereen toegankelijk’.

De volgende partijen zetten hun handtekening: Solgu, Platform Volwaardig Burgerschap GGZ, De Wilg, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, NS, Qbuzz, Syntus Utrecht, Sport Utrecht, Special Heroes, ZIMIHC, BOKS, Vrijstaat, Het Wilde Westen, Cultuur 19, provincie Utrecht, gemeente Utrecht.

Reacties