Snorfietsen nu echt op de rijbaan

Foto: Gemeente Utrecht

Vanaf 30 september 2021 rijden snorfietsers (blauw kenteken) op een aantal wegen in de stad Utrecht op de rijbaan, net als bromfietsers (geel kenteken). Met een helm op.

Het zal in het begin voor alle weggebruikers even wennen zijn. Begin september kregen alle snorfietsers in Utrecht een brief over de maatregel en hoe we hen op weg kunnen helpen. In de weken voor 30 september informeerden we ook andere verkeersdeelnemers over de komst van snorfietsers naar de rijbaan. Verder hebben we iedereen zo goed mogelijk voorbereid:

  • We hebben gezorgd voor duidelijke borden en markeringen op de weg. Waar nodig hebben we nieuwe doorsteekjes tussen weg en fietspad gemaakt. Zie voor borden 
  • De eerste weken kan iedereen aan de nieuwe maatregel wennen. Snorfietscoaches helpen dan op drukke punten. Daarna gaan we eerst een tijdje controleren of iedereen zich aan de nieuwe regels houdt. Later kunt u een boete krijgen. We kijken hoe het gaat en waar nodig passen we iets aan.
  • Wilt u weten welke route u kunt volgen? U kunt dan een persoonlijk routeadvies aanvragen. Ook als u op sommige wegen liever (nog) niet op de rijbaan wilt rijden. Stuur een e-mail naar [email protected] met het vertrek- en eindpunt van een route die u vaak snorfietst en liefst ook uw telefoonnummer. Wij nemen dan contact op en helpen u graag op weg. Bekijk ook nieuwe routes waar u niet meer met uw snorfiets kunt komen.
  • We organiseren proefritten op 4 en 5 oktober voor snorfietsers die zich graag wat zekerder willen voelen op de rijbaan. U kon zich hiervoor aanmelden tot en met 26 september.

Op de rijbaan moet een snorfietser een helm op, net als bromfietsers. Dat is wel zo veilig. Het gaat om een helm met het Europese goedkeuringsmerk ECE 22.05. Hier kunt u dus op letten of naar vragen als u een helm aanschaft. Er wordt ook gewerkt aan een landelijke helmplicht. Dan moeten snorfietsers ook op het fietspad een helm dragen.

In het centrum rijden snorfietsers op sommige plekken nieuwe routes. Het zijn routes die bromfietsers ook al rijden. Die nieuwe routes zijn nodig, omdat er niet overal een rijbaan naast het fietspad is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de route langs het Jaarbeursplein en langs het Vredenburg, Lange Viestraat, Janskerkhof, Nobelstraat en de Biltstraat. Op de Rubenslaan en Venuslaan, en op belangrijke hoofdwegen zoals de Waterlinieweg en de Kardinaal de Jongweg, blijft de snorfiets op het fietspad.

Kaart snorfiets naar de rijbaan

Reacties

Cookieinstellingen