Gevonden bij Emmaus!

Foto: Emmaus Domstad

Bij Emmaus is een bijzondere vondst gedaan. Toen een kringloopmedewerkster van Emmaus Domstad een stapel boeken oppakte, viel er iets op de grond. Een envelop. “We vinden wel vaker iets in ingeleverde boeken: boodschappenlijstjes brieven, foto’s… Ook weleens dingen die niet voor vreemde ogen bedoeld zijn.” Maar ze vond nog nooit een envelop met déze inhoud. Er bleken 20 briefjes van 50 euro in te zitten.

De medewerkster ging met de envelop naar coördinator Robert Schreuder, werkzaam in de Overvechtse Emmaus-vestiging aan de Seinedreef: “Mensen leveren hun spullen bij onze winkel in via de zij-ingang. Daar staat niet de hele tijd een medewerker om ze in ontvangst te nemen. Niemand van ons had gezien wie het boek ingeleverd had. Behalve de geldsom van duizend euro zat er ook een brief in de envelop. “Gelukkig maar, want daarmee konden we de eigenaar opsporen. Het bleek een brief van de mede-organisator van een bruiloft. Er werd geld ingezameld waarmee het bruidspaar een nieuwe auto kon kopen.”
De eigenaar werd direct gebeld en heeft het geld dezelfde dag nog opgehaald. Hij was in de wolken over de eerlijkheid van de vinder. “We gaan Emmaus zeker nog gepaste wijze bedanken. Ik zal ze ook in mijn speech aan het bruidspaar noemen. Maar eerst focussen op de bruiloft, er mag nu niks meer misgaan!”

Op de rondvraag aan Emmaus-medewerkers of er vaker per ongeluk spullen worden ingeleverd, krijgen we deze reacties: “Ik heb weleens in een doos met kleren een gloednieuwe damestas van een duur designersmerk gevonden, nog helemaal chique ingepakt in vloeipapier. Ik denk niet dat het de bedoeling was dat het bij de kringloopwinkel terecht kwam. Een collega van me vond laatst een paspoort in een rugzak. Het was weliswaar niet meer geldig, maar het is toch niet oké. Je burgerservicenummer staat erop, dan is er misschien wel identiteitsfraude mee te plegen. Ook komen we nog weleens medicijnen tegen. Maar de meeste mensen checken hun tassen en halen netjes de zakken leeg voor ze kleding inleveren. Tenzij ze misschien de spullen die erin zitten niet meer nodig hebben.”

“Ik vond een keer in een binnenzak van een colbert meerdere pakjes condooms. Niet eentje, maar wel vijftien! Die gast had kennelijk erg wilde plannen. Ik ben bang dat ze niet doorgegaan zijn. Best een afknapper toch, als je date met een binnenzak vol condooms komt aanzetten? Die heeft vast een blauwtje gelopen!”

Cookieinstellingen