Schrijver ‘De geniale vriendin’ ontvangt erkenning tijdens Literatuur Festival Utrecht

Foto: De geniale vriendin

Op donderdag 23 september verzorgt de Italiaanse schrijver Elena Ferrante de dertiende Belle van Zuylenlezing, op het International Literature Festival Utrecht. Ook ontvangt zij de Belle van Zuylenring, een internationale ereprijs van het ILFU.

Elena Ferrante is de schrijver van onder meer de de vierdelige bestseller-reeks ‘De Napolitaanse romans’, waaronder ‘De geniale vriendin’. Dat Ferrante de Belle van Zuylenlezing schrijft is uniek te noemen. De schrijver maakt nooit openbare verschijningen omdat wie er achter het schrijverspseudoniem Elena Ferrante zit onbekend is en blijft.

De Belle van Zuylenlezing

De lezing werd eerder door onder meer Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie en Jeanette Winterson gegeven. Voor het ILFU schrijft Ferrante nu een nieuwe tekst, die tijdens de openingsavond van het ILFU op 23 september zal worden voorgelezen door Olga Zuiderhoek. Zuiderhoek is bekend van het Werktheater en van haar televisierollen in onder andere ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ en ‘Penoza’.

De ring wordt op 23 september namens Ferrante in ontvangst genomen door Ester Heuting. Heuting is medewerker van Ferrantes Italiaanse uitgeverij Edizione e/o en treedt op als haar representant op deze avond. De ring wordt uitgereikt door Anke Klein, wethouder van cultuur in Utrecht.

Reacties