Gemeente telde handtekeningen niet mee voor mogelijk referendum tienminutenstad

Foto: LRN

In de procedure voor de aanvraag van het referendum over de tienminuten stad heeft gemeente Utrecht een fout gemaakt. Eerder zei de gemeente dat de handtekeningen die tijdens de eerste ronde waren opgehaald automatisch meetelden voor de vervolgprocedure, maar kwam daar toen op terug.

Onlangs is het plan voor de Ruimtelijke Strategie Utrecht aangenomen. Daarin staat de visie van de gemeente voor de groei van de stad. Een groep bewoners vroeg zich echter af waarom Utrecht zo hard moet groeien en startte een petitie om een referendum af te dwingen. Het lukte hen om de minimaal benodigde 1.000 handtekeningen op te halen. De volgende stap is om voor 29 september 10.000 geldige handtekeningen op te halen om een referendum te laten plaatsvinden.

De gemeente geeft in een brief aan de raad toe dat er een fout is gemaakt en wil de situatie herstellen: “In het proces rond deze referendumaanvraag heeft de gemeente helaas een fout gemaakt. Om de ontstane situatie te herstellen worden ondertekenaars via petities.nl benaderd die tot aan 18 augustus (het moment waarop het besluit is gepubliceerd) hun steun via deze weg hebben uitgesproken.”

Tot nu toe is de petitie die moet leiden tot het referendum ruim 4.200 keer ondertekend.

Reacties