Scholengroep NUOVO trekt aan noodbel

Foto: X11

Het bestuur van scholengroep NUOVO (waar in Leidsche Rijn Academie Tien, Toekomstmakers Volt!, Leidsche Rijn College bij horen) trekt aan de noodbel. Samen met het bestuur van de International School Utrecht (ISU) stuurt het een brandbrief naar de Utrechtse gemeenteraad over de schoolhuisvesting van het X11 en UniC.

De besturen zeggen niet langer verantwoordelijk te kunnen zijn voor de situatie waar de gemeente Utrecht hen in heeft gebracht. De geplande tijdelijke nieuwbouw voor de ISU (1200 leerlingen) in bedrijvengebied Papendorp valt duurder uit dan verwacht: 8 miljoen in plaats van 4,1 miljoen euro. De gemeente heeft daarom aangegeven ervan af te zien.

Schuifbeleid

Dit brengt echter het doorschuiven van het X11 en UniC in gevaar. Van het X11 betreft dat 220 leerlingen en van UniC 600 leerlingen die gebruik zouden gaan maken van de achter te laten panden van de ISU, aan de Van Bijnkershoeklaan en Grebbeberglaan. Al jaren maken middelbare scholen gebruik van elkaars gebouwen of tijdelijke huisvestingen. Het is eerder regel dan uitzondering dat de lessen over verschillende (nood)locaties in de stad gegeven worden. Dit omdat het leerlingenaantal de onderwijsruimte overstijgt.

Handen in het haar

Leon de Wit, voorzitter NUOVO scholengroep schrijft in de brief het pedagogisch en didactisch klimaat op de scholen niet langer te kunnen garanderen: “De oplossing van de gemeente is dat de leerlingen van UniC in het pand aan de Nieuw Welgelegen moeten blijven, terwijl dat grondig gebouwd wordt voor de komst van het St. Gregorius College. Leerlingen kunnen niet tussen al die herrie les krijgen, ze hebben recht op rust en fatsoenlijk les.” De leerlingen van het X11 zouden volgens de gemeente naar een pand aan de Laan van Puntenburg moeten. De Wit: “Wij moeten dat pand voor veel geld verbouwen en de vraag is of dat allemaal mag. We zitten met onze handen in het haar. Met X11 wachten we op onze nieuwbouwlocatie in Merwede en zitten nu verspreid over zeven locaties. Daarvan zijn er twee in slechte staat met afbladderende asbest en slechte ventilatie. De situatie is volledig onwerkbaar voor docenten en leerlingen.”

 

 

 

 

Reacties