Apple museum in The Wall

Foto: Amac

Begin volgend jaar opent Europa’s grootste Apple-museum van 1600 vierkante meter zijn deuren in The Wall Utrecht. Het museum is een initiatief van Ed Bindels, oprichter en eigenaar van Apple-reseller Amac. In The Wall bevinden zich tevens de flagshipstore van de Apple Premium Reseller en Bindels’ nieuwe horecaconcept Liemès. Het museum komt een verdieping lager.

Deze week werd Bindels omvangrijke Apple-collectie aangevuld met nog eens duizenden exemplaren, toen het bestuur van Stichting Apple Museum Nederland in Westerbork zijn complete verzameling bij hem in beheer gaf. Het vinden van goede vrijwilligers en het noodgedwongen sluiten door de coronacrisis in combinatie met de hoge huur van het pand, deden het stichtingsbestuur hiertoe besluiten.

Van alles wat

In de ruim vijfduizend objecten tellende collectie van het nieuwe museum bevinden zich nagenoeg alle Apple-producten, van 1977 tot nu, waaronder diverse bijzondere exemplaren die uitsluitend in de Verenigde Staten zijn uitgekomen. De museumcollectie bestaat niet alleen uit Apple-apparatuur, maar tevens uit een complete bibliotheek met handleidingen, zeldzame posters en nagenoeg alle software die Apple ooit heeft uitgebracht.

De Apple-ondernemer gaat het museaal aanpakken. “Ik wil geen stapel pallets met oude computers, maar een mooi tentoongestelde collectie in een vakkundig vormgegeven ruimte met verhaallijnen, want die zijn er meer dan genoeg. Zoals NeXT dat door Steve Jobs werd opgericht na zijn vertrek bij Apple in 1985 en dat grote invloed heeft gehad en onmisbaar is binnen het verhaal van Apple.” De objecten worden straks in het tijdsbeeld geplaatst. Wat maakte de eerste iPhone bijvoorbeeld zo populair? Bindels: “Dat zou je kunnen uitleggen door te tonen wat er tussen 2000 en 2007, vóór de introductie van de eerste iPhone, aan mobiele telefonie op de markt was.” Hetzelfde geldt voor computers en andere apparatuur. “Pas dan kun je zien wat Apple allemaal teweeg heeft gebracht. Meer dan eens brak Apple met alles wat er ooit gemaakt was.”

 

 

Reacties

Cookieinstellingen