Plannen voor bedrijventerrein Strijkviertel

Foto: Gemeente Utrecht

De inrichting van Bedrijvenpark Strijkviertel is vastgesteld in het stedenbouwkundig plan van de gemeente Utrecht. De nieuwbouwplannen behelzen voornamelijk bedrijven zoals ICT-bedrijven, laboratoria, startups, artistieke en kleinschalige vrijetijdsbedrijven die circa 1900 arbeidsplaatsen op dienen te leveren. De bedrijven komen in de polder tussen de plas en de Letschertweg.

De gemeente wil leren en werken met elkaar verbinden en heeft daarvoor de hulp ingeroepen van drie mbo-instellingen. Zij zullen meedenken met de totstandkoming van het bedrijventerrein. Er komt ook een (tijdelijke) mbo-vestiging op Strijkviertel.

Natuur

De gemeente wil een groene, waterrijke omgeving aanleggen om de omgeving aantrekkelijk te maken voor recreatie buiten werktijd. Aan de zuid- en westzijde grenst het bedrijvenpark aan de groene zone langs de A12. Hier liggen nog oude structuren, zoals Oudenrijnsepad met de eiken aan weerszijden en de waterverbinding langs de Letschertweg. Deze elementen blijven behouden en dragen bij aan de groene kwaliteiten. Hier presenteren de voorgevels van de bedrijfsgebouwen zich naar deze openbare ruimte.

De grote modderkruiper, een vis die is beschermd onder de wet Natuurbescherming kan echter niet blijven. Volgens het stadsbestuur is er straks niet voldoende ruimte voor een goede biotoop en daarom wordt er gezocht naar een alternatieve plek in de stad.

Recreatie

Aan de noordoever van de plas komt horecagelegenheid WOOD. Er komt ook een caférestaurant, een vergaderruimte, een speelbos, een ligweide en parkeergelegenheid. Er wordt een directe toegang aan de westzijde van Bedrijvenpark Strijkviertel naar de Strijkviertelplas aangelegd.

In de aangrenzende woonwijk Rijnvliet komen in totaal circa 1.100 woningen. De verwachting is dat de gehele woonwijk in 2024 klaar. Het bedrijvenpark krijgt in de tweede helft van volgend jaar een omgevingsplan. Als alles daarna volgens planning verloopt, worden de eerste bedrijfskavels in 2023 beschikbaar gesteld.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen