Stoepplantjes worden niet weggehaald

Foto: LRN

Op 100 plekken in de Utrechtse binnenstad zijn 10 verschillende, beschermde stoepplanten voorzien van namen, met tijdelijke, milieuvriendelijke graffiti. Het is één van de acties waarmee de gemeente ogen opent voor de planten die in Utrecht op straat groeien, en ze vanaf nu vaker laat staan. De graffiti is voor collega’s van groenonderhoud een handig geheugensteuntje. Hierdoor weten ze welke planten ze mogen laten staan.

Groen maakt gelukkig

Wethouder Lot van Hooijdonk: “Groen, en dus ook stoepplantjes, zorgt ervoor dat Utrecht een leefbare en mooie stad is. Stoepplanten worden soms gezien als onkruid, maar ze zijn hartstikke goed voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor bescherming en voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Dat is belangrijk, want 40 procent van de insecten wordt met uitsterven bedreigd.” Bovendien gaan stoepplantjes klimaatverandering tegen door CO² op te nemen, en verkoelen ze de stad op hete dagen.

Planten vaker laten staan

Daarom haalt de gemeente vanaf nu minder vaak stoepplanten weg, en pas later in het seizoen – in september. Tot die tijd kunnen de planten groeien en bloeien. Tot nu toe werden planten een vast aantal keer per jaar weggehaald. Daarnaast worden planten in de hele stad, behalve in het centrum, niet weggehaald tot 30 centimeter van de gevels. Alleen als stoepplanten zorgen dat de stoep niet meer goed begaanbaar is, worden ze weggebrand of -gestoomd. Zo blijft de stoep voor iedereen toegankelijk.

Zelf op pad

Bewoners kunnen ook zelf op zoek gaan naar stoepplantjes in hun eigen buurt. Vanaf 29 mei tot en met 6 juni organiseert de gemeente Utrecht samen met Utrecht Natuurlijk, IVN en de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) de stoepplantjesweek. Er zijn dan gratis pakketjes met stoepkrijt en zoekkaarten op te halen bij 4 stadsboerderijen (Steedes) van Utrecht Natuurlijk: Griftsteede, Eilandsteede, Koppelsteede en Steede Hoge Woerd. Daarop staan 10 veelvoorkomende planten die groeien tussen de Utrechtse stoeptegels, zoals de paardenbloem, het madeliefje en de rode klaver. Plant gevonden? Dan is het de bedoeling om de naam van de plant op de stoep te krijten, zodat andere Utrechters weten wat er groeit. Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/stoepplantjes.

Reacties