Vijf speeltuinen worden aangepast

Foto: Gemeente Utrecht

Utrecht maakt in 2021 vijf speeltuinen beter toegankelijk, zodat álle kinderen er, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Bij speeltuin de Albatros is onlangs een Samenspeelonderzoek uitgevoerd. Aan de hand daarvan wordt bekeken welke aanpassingen er in deze speeltuin nodig zijn.

In de Utrechtse Samenspeeltuinen wordt gezorgd voor een divers en uitdagend aanbod, zodat alle kinderen er samen kunnen spelen. Met toestellen, voorzieningen, activiteiten en andere aanpassingen waardoor alle kinderen met plezier kunnen spelen in de speeltuin. Dus ook kinderen met een beperking.

Vijf samenspeeltuinen

De speeltuinen die in 2021 worden aangepast zijn Eilandsteede (Zuidwest) en Griftsteede (Noordoost) van beheerder Utrecht Natuurlijk, Bankaplein (West), Noordse Park (Noordwest) en De Albatros (Vleuten). Daarnaast is speeltuin De Hoef (Leidsche Rijn) al volledig toegankelijk. De vijf speeltuinen zijn naar verwachting eind 2021 klaar met de aanpassingen.
De nieuwe publieksfavoriet en trots van Eilandsteede is een staande xylofoon waarmee kinderen samen muziek kunnen maken. Ook zijn in deze speeltuin houten vlonders aangelegd langs de rand van de zandbak, zodat kinderen in een rolstoel makkelijker bij de zandbak kunnen komen. Bij de avontuurlijke kastelen zijn praatpalen geplaatst, zodat kinderen die dit toestel niet kunnen beklimmen toch de beleving van het kasteel meekrijgen door onderdeel te worden van het spel.
In de speeltuin van Stadsboerderij Griftsteede is onder andere een rolstoeldraaimolen geplaatst, waar kinderen in een rolstoel zelfstandig in kunnen spelen. In speeltuin Bankaplein is een free run parcours geplaatst en is een modderkeuken in aanbouw. Ook zijn er andere aanpassingen gedaan, zodat iedereen makkelijk bij alle speeltoestellen kan komen. In speeltuin Noordsepark zijn bomen geplant om meer schaduw bij de zandspeelplek en het zwembad te creëren. Binnenkort worden de tegels gelijk gemaakt waardoor de speeltuin beter toegankelijk wordt voor mensen in een rolstoel. In de loop van 2021 worden in de speeltuinen samenspeelclubs ontwikkeld die activiteiten organiseren die geschikt zijn voor iedereen.

Speelbelofte

Met deze Speelbelofte draagt Utrecht bij aan het landelijke SamenSpeelAkkoord. Dit is een netwerk waarin organisaties door het hele land samenwerken aan een speelcultuur en speelplekken waar iedereen mee kan doen. Kijk www.samenspeelakkoord.nl voor meer informatie. Kijk op www.utrecht.nl/speeltuinen voor meer informatie over de speeltuinen in Utrecht.

 

Reacties