Lekkernijen op markt in Leidsche Rijn Centrum

Foto: RDN

De markt in Leidsche Rijn Centrum draait deze donderdag voor de vierde week. De heer Donker staat er met zijn slagerskraam en hij is een tevreden man: ‘Wij zijn erg blij met onze standplaats en de reacties van de klanten zijn goed.’

Donker is van BY the WAY, Meat and More en zijn producten staan bekend als kwalitatief zeer goed. Dat valt in het algemeen op aan de markt; een groot deel van de kramen verkoopt ambachtelijke producten. Zo is er biologische kaas en brood van de Bunnikse horecaondernemer/bakker Vroeg.
Als gevolg kun je als klant niet echt verwachten dat je gulden een daalder waard is op de Leidsche Rijn Centrum-markt. De selectiecommissie die, uitgenodigd door de gemeente, de kramen heeft uitgezocht heeft hierin een bewuste keuze gemaakt. Namelijk, anders en luxer. En de markt moest een aanvullend aanbod hebben op de winkels. De commissie, bestaande uit bewoners, winkeliers, management van het Leidsche Rijn winkelcentrum, moest zich houden aan de aan hen voorgelegde branchering: kaas, vis, vlees, groente en fruit, brood, noten en zuidvruchten, bloemen, snacks, koffie en twee non-food kramen. Deze laatste stellen zich vanwege corona nog niet op. Tussen de 46 aanmeldingen zaten veel kaaskraamhouders en een aantal bekenden van andere markten. Zo heeft bijvoorbeeld de groentekraam uit Parkwijk een standplaats gekregen.

Lange adem

Dat de markt er uiteindelijk gekomen is, is resultaat van een lange adem van de kant van bewoners, raadsleden en de toenmalige wijkraad. Oorspronkelijk mocht er volgens de richtlijn van de gemeente geen markt toegevoegd worden aan de stad. Echter na het succes van de markt in Parkwijk – de tijdelijke markt van Terwijde vond onder aandringen van bovengenoemde groepen daar een tweede leven, en zal in Parkwijk blijven – ontstond er ruimte voor een markt in Leidsche Rijn Centrum. Wel werd de realisatie ervan meerdere jaren vertraagd door uitstel.

Concurrentie

Voor sommige winkeliers is de extra concurrentie van de marktkooplui wel even slikken. Het valt op dat op donderdag geen rij meer voor de viswinkel staat. Een enkeling heeft geopperd dat de markt wellicht beter op een maandag of dinsdag had kunnen plaatshebben, omdat hij op die dagen voor extra aanzuiging zou zorgen. Hoe dan ook, alle partijen in het centrum zullen aan elkaar moeten wennen. Voor de bewoners van Leidsche Rijn en omgeving is de uitbreiding van het aanbod in deze tijd zeker een luxe aanwinst.

markt lrc

Reacties