Moderne mythe voor kinderen van nu

Foto: NUT

Deze maand ging voor ruim 15 scholen in en om Utrecht HOOG van start: een theatervoorstelling voor iedereen vanaf 7 jaar over prestatiedruk bij kinderen. HOOG is een voorstelling van het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en is ook te zien in de Utrechtse Stadsschouwburg en bij Podium Hoge Woerd.

Kinderen zijn somberder, bozer en angstiger geworden in de afgelopen jaren. Ouders hebben het beste voor met hun kind, maar soms kunnen alle verwachtingen te veel worden. Prestatiedruk is het woord wat de volgende generatie definieert, maar waarom zijn we zo wanhopig om te presteren? De jeugdvoorstelling HOOG is een verademing voor iedereen die verder wil kijken dan een maatschappij die steeds meer lijkt te draaien om presteren, moeten en kunnen.

Waarom nu?

HOOG werd eerder, in 2018, gespeeld op het dak van Pathé CineMec in Utrecht Leidsche Rijn. Voor kinderen is het nu van groter belang dan ooit om te relativeren, zich minder druk te maken, te kunnen zien dat het oké is om niet de beste te zijn in alles, daarom komt het NUT dit jaar met een remake van HOOG voor op scholen en in theaters. Schrijfster Floor Leene gebruikt in haar theaterteksten vaak elementen uit de mythologie, in HOOG is dat de mythe van Daedalus en Icarus. “Mythologie is ontstaan om de wereld te begrijpen, begrijpelijker te maken”, schreef de jury van het Kaas und Kappes festival. En dat is wat er hier ook gebeurt. HOOG laat zien dat het niet erg is om de kat uit de boom te kijken, voordat je begint met vliegen.

HOOG

HOOG vertelt het verhaal van een meisje (Hoog) uit een ambitieus gezin. Met een beroemd architect als moeder, een vader die taarten proeft op TV, tweelingzussen die medailles winnen met synchroonzwemmen, een zus die prachtig zingt en een broertje dat vioolconcerten geeft, kan iedereen in het gezin iets bijzonders. Iedereen, behalve Hoog.

Gedreven door de gedachte dat je pas iets bent als je iets kan, start ze een zoektocht naar dat wat haar uitzonderlijk maakt. Hierbij wordt ze geholpen door Icarus, een imaginair vriendje met gesmolten vleugels. Avontuurlijk theater voor jong én oud over je eigen kracht ontdekken en de vraag hoe erg het is om ‘gewoon’ te zijn… als zoiets al bestaat.

Cookieinstellingen