Utrecht overtroeft Amsterdam als meest favoriete stad door coronacrisis

Foto: pixabay

Jarenlang leek de koppositie van Amsterdam als favoriete stad onaantastbaar, maar de coronacrisis heeft de stad naar de derde plek verdreven. Utrecht en Maastricht zijn nu voor het eerst populairder dan de hoofdstad voor de gemiddelde Nederlander.

De Amsterdammer mist de reuring nu de stad in lockdown zit, terwijl het vóór de coronacrisis juist klaagde over de drukte door het toerisme. Middelgrote steden met een historisch centrum blijven in trek, terwijl voorsteden uit de gratie raken door een gebrek aan cultuur en sport. Maastricht heeft de hoogste bewonerstevredenheid. Dit blijkt uit het Steden-Streken-Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 77.500 Nederlanders.

9e plaats

Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners geeft men in Maastricht, Groningen en ’s-Hertogenbosch het hoogste rapportcijfer aan de eigen stad. Utrecht eindigt in deze lijst op een negende plaats. Ook bij de eerste onderzoeksmeting van tien jaar geleden scoorden deze steden hoog. “Of het nu boven of beneden de rivieren is, in de middelgrote, historische stad ervaart de inwoner de menselijke maat. Zelfs in coronatijd is men er tevreden door de fijne sfeer, ondanks dat de voorzieningen nu veel kariger zijn dan normaal”, zegt Hendrik Beerda.
Van de drie grote steden heeft alleen Amsterdam lange tijd een top 10 positie bekleed onder bewoners. De ingezette daling in bewonerstevredenheid is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Amsterdammers werden steeds minder blij met de toeristenstromen en prijsstijgingen, maar nu keldert het imago door het gemis aan reuring en culturele activiteiten.

Cookieinstellingen