Nieuw Servicepunt helpt Utrechters bij aanleg groen dak

Foto: Jonkers daktuinen B.V. Venlo

In de provincie Utrecht ligt ongeveer 56 vierkante kilometer dak. Een groot deel daarvan is nu nog onbenut. Het Servicepunt Duurzame Daken gaat inwoners en bedrijven helpen bij het realiseren van groene daken.

Een groen dak is bedekt met planten. Groene daken helpen mee om regen op te vangen, ze dragen bij aan biodiversiteit en ze zorgen voor verkoeling in de zomer. Groene daken zijn daarmee nuttig voor dieren, planten en mensen. Het zorgt voor een gezonde en prettige leefomgeving. Daarom willen de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en provincie Utrecht meer groene daken in de regio realiseren. De start van een servicepunt moet dat mogelijk maken. Bedrijven en buurten kunnen er gratis dakconstructieberekeningen en ‘quickscans’ aanvragen. Deze worden beschikbaar gesteld door de provincie Utrecht. Zie www.nmu.nl/servicepunt-duurzame-daken.

Kosten en baten

Buurten, maar ook bedrijven en bedrijventerreinen kunnen aankloppen bij het Servicepunt. Samen onderzoekt het servicepunt de mogelijkheden voor groen en waterberging op het dak, bij voorkeur in combinatie met zonnepanelen en extra leefruimte. Een constructieberekening maakt duidelijk hoeveel gewicht een dak aan kan. De quickscan laat zien wat de verschillende mogelijkheden en combinaties zijn, wat het zal kosten en wat oplevert.

Tien buren

Tot 22 maart kunnen bedrijven en particulieren via het servicepunt deze ondersteuning aanvragen. Voor particulieren geldt dat een project met minimaal tien buren van start moet gaan. Bedrijven en particulieren die met hun buurt aan de slag willen met verduurzaming van het dak, kunnen contact opnemen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Via het Servicepunt Duurzame Daken krijgen zij hulp bij de voorbereiding hiervan. Alle informatie over het aanvragen is te vinden via bit.ly/dakenservice.

Reacties