Deuren gesloten, geen overheidssteun en toch dromen over een brouwerij

Foto: Buiten bij de Sluis

Restaurant Buiten bij de Sluis aan Amsterdam-Rijnkanaal in Leidsche Rijn was nét open en kon toen de deuren weer sluiten: de eerste lockdown was een feit. Nu, middenin de tweede lockdown, zijn er volop toekomstplannen. Zo willen eigenaren Willem en Melanie een kleine brouwerij bouwen in het pompgemaal bij hun restaurant.

In 2018 schreven Willem van Weert en Melanie Louwers in op een openbare aanbesteding van de gemeente Utrecht: verbouwing en ontwikkeling van het Sluiswachtershuisje tot horecagelegenheid. Ze dienden een plan in en kwamen als winnaar uit de bus. Na veel energie, veel vertraging (onder meer door flora- en faunaonderzoek naar vleermuisactiviteiten in het pand) konden ze dan eindelijk open op 4 oktober 2020. Om 10 dagen later weer dicht te gaan in verband met corona.

Geen overheidssteun

Dat is een hard gelag, na zo’n tijd en inspanning en al die investeringen. Ze krijgen geen overheidssteun; dat krijgen starters nu eenmaal niet. Ze draaien nu op afhaalmenu’s. Én er zijn toekomstplannen: ze willen heel graag een kleine brouwerij in het pompgemaal van hun restaurant bouwen. Maar het geld is op! Daarom zijn Melanie en Willem een crowdfunding gestart. Het moet een mini-brouwerij worden om 100 tot 200 liter per maand te brouwen zodat bezoekers van De Sluis straks kunnen genieten van unieke eigen gebrouwen speciale biertjes. Het zou de droom van het horecastel compleet maken.

Steunen kan hier.

Reacties

Cookieinstellingen