Bewoners Reijerscop en Rijnenburg dreigen gemeente met miljoenenclaim

Foto: MB

Bewoners van de polders Rijnenburg en Reijerscop hebben zich verenigd in een nieuwe stichting. Die stichting dreigt nu de gemeente voor de rechter te slepen als Utrecht doorgaat met de plannen voor windturbines in de polders langs de A12 ter hoogte van De Meern.

De nieuwe stichting heet ‘Geen klap van de molen Reijerscop en Rijnenburg’ en heeft jurist Bernard Tomlow in de arm genomen. De stichting dreigt met een miljoenenclaim als de gemeente doorgaat met het afgeven van vergunningen voor het plaatsen van windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop.

Aansprakelijk

Er wordt al jaren gesteggeld over de polders langs de A12. Utrecht wil dolgraag dat het een energielandschap wordt met enorme windturbines en zonnevelden. Er zou plaats zijn voor acht turbines en 230 hectare zonneveld. Jurist Tomlow stelt dat de gemeente onrechtmatig handelt en aansprakelijk wordt gesteld als ze besluit om een of meerdere windmolens te plaatsen in het gebied. De aansprakelijkheid heeft betrekking op de schade die al geleden is en de schade die nog geleden wordt als er inderdaad windmolens in het gebied komen: de windmolens zouden de gezondheid van de bewoners aantasten. Daarnaast gaat het om de waardedaling van de woningen.

45 huizen

De stichting heeft er ook een rekensom op losgelaten: als er in de polder daar één windmolen wordt geplaatst, leidt dat tot een waardedaling van de 45 huizen die in een straal van 500 tot 800 meter rondom die windmolen staan. Volgens Tomlow zou de schadeclaim, alleen al vanwege waardedaling, 3,3 miljoen euro zijn. Tomlow stelt verder dat de gemeente handelt in strijd met Europese regelgeving. Door Europa is eerder bepaald dat wanneer je een windmolen plaatst, je verplicht bent vooraf te onderzoeken of omwonenden of anderen daar gezondheidsschade van ondervinden.

Direct stoppen

Als de gemeente de vergunning afgeeft voordat dit onderzoek is gedaan, dan is een vergunning voor de bouw van de windmolens volgens Tomlow onrechtmatig afgegeven en is de gemeente medeaansprakelijk. Hij sommeert de gemeente namens de stichting om per direct te stoppen met de medewerking aan de vergunningverlening en de bouw van windmolens in Reijerscop en Rijnenburg. De stichting zal de gemeente dan aansprakelijk stellen voor het negeren van de sommatie en de gevolgen daarvan, zoals materiële en immateriële schade. Ook kan de stichting dan naar de rechter stappen.

(bron: DUIC)

Reacties