Utrecht reserveert 45,2 miljoen voor inrichting cultureel Berlijnplein

Foto: RAUM

De gemeente Utrecht investeert in het culturele hart Berlijnplein in Leidsche Rijn. Op het Berlijnplein komen circulaire gebouwen en een buitenruimte met expositieruimtes, studio’s voor dans, theater en muziek, een presentatieruimte, ateliers, horeca en werkplaatsen voor onderwijs en creatieve industrie.

In de afgelopen jaren is Berlijnplein uitgegroeid tot een culturele plek met programma rondom het thema ‘De Toekomst van de Stad’. In de plannen voor de nieuwbouw staat innovatie dan ook vanzelfsprekend voorop. Voor de ontwikkeling van 9.200 m2 circulaire gebouwen en publieksruimte is een bedrag van 45,2 miljoen begroot.

De Toekomst van de Stad

Stadslab RAUM is vier jaar geleden op het Berlijnplein gestart met het programmeren van culturele activiteiten, zoals wisselende exposities, festivals, markten en buurtactiviteiten. Op het Berlijnplein komen bezoekers in aanraking met verhalen en ideeën over de toekomst van de stad. Er zijn vijf organisaties actief: Goede Vrijdag, Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), Jonge Honden en Buurtwerkkamer. In 2021 komen daar nog eens drie dansgezelschappen bij: IRC, 155 en SHIFFT. Ook de HKU heeft de intentie zich hier te vestigen. In 2025 is er met de oplevering van de nieuwbouw voor nog veel meer partijen een plek op het Berlijnplein.

Genoeg te doen

“Voor veel bewoners en bezoekers is de verdere ontwikkeling van Berlijnplein het puzzelstukje dat Leidsche Rijn Centrum compleet maakt. Voor iedereen is er straks genoeg te doen. Of je nou graag een festival bezoekt, van dans en theater geniet of hier anderen wilt ontmoeten, het Berlijnplein geeft invulling aan de aantoonbare behoefte aan meer cultuur in de wijk. De trend is dat het aantal bezoekers uit de wijk, de stad en uit het land jaarlijks stijgt. Juist ook in de afgelopen periode zijn hier mooie initiatieven ontstaan en we vinden het belangrijk om het voortouw te nemen en te investeren in de toekomst. Wat hier op Berlijnplein tot stand komt is uniek op allerlei vlakken. Een plek waar Utrecht trots op kan zijn!” aldus Anke Klein, wethouder Cultuur.

Circulair

Het Berlijnplein wordt het voorbeeld van circulair bouwen. Circulair is meer dan het gebruik van herbruikbare of hergebruikte materialen, het is ook gebouwen maken die in de toekomst verschillende functies kunnen huisvesten. Keuzes in het ontwerp komen tot stand op basis van de wensen van de (toekomstige) gebruikers en het publieksprogramma: vorm volgt ambitie. De gemeente start een aanbesteding om een partij te zoeken die de gebouwen en publieke ruimte kan ontwerpen, bouwen en (deels) onderhouden.

Investering

Het besluit om nu te investeren in de verdere ontwikkeling van het culturele hart van Leidsche Rijn is gebaseerd op de ervaringen van de afgelopen jaren en op de aantoonbare behoefte aan culturele activiteiten in Leidsche Rijn en de stad. De middelen voor de investering in Berlijnplein zijn eerder door de gemeenteraad hiervoor gereserveerd.

Kijk voor meer informatie op www.berlijnpleinutrecht.nl.

Cookieinstellingen