Máximapark krijgt meer schaaktafels, óók een rolstoeltoegankelijke

Foto: JMM

Er komen extra schaaktafels in het Máximapark in Leidsche Rijn. Eind vorig jaar startte een petitie omdat de huidige tafels niet genoeg plek bieden aan alle schaakliefhebbers uit Leidsche Rijn. De gemeente heeft nu toegezegd om geld uit het Initiatievenfonds van de gemeente beschikbaar te stellen.

Of het door de Netflix-hitserie The Queen’s Gambit komt, weten we niet, maar schaken wordt steeds populairder. Daarom is er behoefte aan meer schaaktafels in het Máximapark. In The Queen’s Gambit ontdekt een meisje in een weeshuis dat ze een enorm talent voor schaken heeft. Als ze – nadat ze geadopteerd is – voor het eerst meedoet aan een schaaktoernooi, wint ze dat met gemak. Ook latere toernooien zet ze op haar naam en uiteindelijk (spoiler!) verslaat ze de Russische wereldkampioen.

Schaakworkshops

Of het door deze serie komt weten we natuurlijk niet, maar schaken staat meer en meer in de aandacht. Oók in het Máximapark, waar bij de ingang naar de Japanse Tuinen drie schaaktafels staan. Deze worden goed gebruikt, zeker op zondagochtenden als er schaakliefhebbers uit de hele wijk op afkomen en tegen elkaar schaken. Ook worden er geregeld schaakworkshops georganiseerd. Door de populariteit nemen mensen zelfs hun eigen schaaktafeltjes mee en wordt er soms zelf op bagagedragers van fietsen geschaakt.

Extra tafels

Kortom: de extra schaaktafels zijn gewoon ‘nodig’. Gelukkig komen ze er nu. Ook komt er een schaaktafel waar rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen aanschuiven. Jesús Medina Molina uit Leidsche Rijn is initiatiefnemer van de petitie. Hij noemt schaken een geweldige activiteit die jong en oud verbindt.

Reacties