Februari plantenmaand: er begint van alles te bloeien

Foto: A.v. Leyden

Vorig jaar begon het: februari plantenmaand. Veel mensen plaatsen elke dag een plant met een bloem op de sociale media. Voorwaarde was wel dat ze dat bloemetje buiten tegen kwamen. Dit jaar is het weer #februariplantenmaand op de socials.

Dit is dag één en je komt al veel vroege lentebloemen tegen op de sociale media. Véél madeliefjes, maar ook andere vroege bloeiers. Het initiatief ontstond bij het IVN en het achterliggende idee is dat vlinders planten nodig hebben. En het gaat niet zo heel goed met de vlinders in ons land: we zien er steeds minder. Vlinders hebben zogeheten waardplanten nodig om hun eitjes op af te zetten. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel. Sommige vlindersoorten zijn zeer kieskeurig; het verdwijnen van een enkele plantensoort kan betekenen dat een vlindersoort mee ten onder gaat. Daarom besteedt het IVN deze maand weer aandacht aan de waardplanten. Een mooi afgeleide zijn de vroeg bloeiende plantjes die we nu al tegenkomen. En omdat wandelen inmiddels een nationale hobby is, kun je net zo goed meedoen met #februariplantenmaand op de sociale media!

 

Reacties