“De digitale Meet is vooral bedoeld om dagelijks contact met elkaar te hebben”

Foto: De Twaalfruiter

Bij basisschool De Twaalfruiter in Vleuterweide is duidelijk dat alle investeringen in goed thuisonderwijs een druppel op een gloeiende plaat zijn. Er wordt stevig ingezet op effectief online onderwijs, maar dat blijft een noodgreep. Kinderen profiteren van les op school in contact met de leraar en klasgenootjes, niet van thuisonderwijs.

“Sinds de vorige lockdown hebben we veel geleerd en verbeterd in ons thuisonderwijs,” vertelt directeur Mirte van den Berg. “Tijdens de eerste lockdown werkten we vooral met filmpjes en lag de focus in eerste instantie op het herhalen van de leerstof. In deze verlengde lockdown concentreren we op instructie en motivatie.”

Het gaat om leren

“We streven er naar om voor elke leerling het maximale uit het thuisonderwijs te halen. Het gaat er niet om dat je je digitale werk af hebt, maar het gaat er om wat je er van begrepen en onthouden hebt. Daar ligt dan ook de focus op van ons thuisonderwijs”, aldus Mirte van den Berg. “We richten ons met de leraren op het voorbereiden van instructies waar je veel van leert en waarin we constant ‘controle van begrip’ toepassen. We controleren niet of kinderen iets gemaakt hebben, maar we controleren vooral of ze iets geleerd hebben.”

Instructie

Alle kinderen krijgen bij de Twaalfruiter in Vleuten minimaal twee keer per dag een digitale instructie van hun leraar op de basisvakken. Tijdens de vorige lockdown gebruikte de school met name instructiefilmpjes. Daarbij is het veel moeilijker voor de leraar om actief met alle kinderen de stof te herhalen en te checken of de kinderen zich de stof eigen hebben gemaakt. Nu gaat dat anders, vertelt Ilvy Rijke, leraar van groep 4: “Ik stel in mijn digitale instructie heel veel vragen aan alle leerlingen. Voorheen deden we dat in de klas met een wisbordje waar de kinderen hun antwoord op schrijven en we snel kunnen zien wie het
beheerst. Nu verzinnen we van alles om dit ook digitaal te kunnen laten werken.”

Contact

Naast een goede instructie is de digitale Meet vooral ook bedoeld om dagelijks contact met elkaar te hebben. Nu de lockdown langer duurt, worden Meets bij de Twaalfruiter vaker dan ooit afgesloten met gezwaai, doei-geroep en een virtuele knuffel voor de juf of meester. De kinderen missen het contact. Gelukkig zorgen de dagelijkse Meets voor een portie motivatie bij zowel de kinderen als de leraren.

Niet makkelijk

Wie denkt dat leraren dit zomaar even doen, heeft het mis. Het vraagt veel van de professional om digitaal les te geven. Ze moeten het leren, terwijl iedereen meekijkt. Aan de andere kant geeft het ook veel energie als ouders – ondanks deze ook voor hen zware tijd – vol enthousiasme met hun kind meedoen in de Meet. “We maken er samen het beste van voor de kinderen,” aldus Mirte van den Berg. “Goed en effectief thuisonderwijs bestaat eigenlijk niet, want daarvoor moet je de kinderen op school hebben. Maar als het vanwege corona niet anders kan, dan streeft het team van de Twaalfruiter – in samenwerking met de ouders – toch op z’n minst naar de beste vorm van thuisonderwijs.”

Cookieinstellingen